Analist strijkt 32 miljoen op

Tot voor kort was hij de topanalist op het gebied van telecommunicatie van de Amerikaanse zakenbank Salomon Smith Barney, nu moet hij opstappen wegens zijn te nauwe banden met het frauderende Worldcom en het failliete Global Crossing. Zijn vertrekbonus: ruim 32 miljoen dollar. Zijn naam: Jack Grubman.

Tegen Grubman loopt op dit moment een onderzoek naar zijn rol bij met name Worldcom, het telecombedrijf dat voor ruim 7 miljard dollar met de boeken heeft gesjoemeld. Tegenover het Congres gaf Grubman toe dat hij drie vergaderingen heeft bijgewoond van Worldcom waar overnames werden besproken waarbij zijn eigen bank als adviseur optrad. Een opmerkelijk voorbeeld van belangenverstrengeling. En dat terwijl banken het publiek altijd voorhouden dat er Chinese Muren staan tussen activiteiten als beleggingsadvies aan klanten en kredietverlening en fusie-adviezen aan bedrijven. Het tegendeel bleek waar.

De controversiële rol van Grubman kan Salomon Smith Barney, onderdeel van de bank Citigroup, niet tolereren. Grubman moest weg, maar liet zijn advocaten het onderste uit de kan halen. De komende anderhalf jaar staat hij nog op de loonlijst, goed voor 1,2 miljoen dollar. Een lening van Citigroup aan Grubman afgesloten in 1998, ter waarde van 19 miljoen dollar inclusief rente, wordt kwijtgescholden. Zijn opties krijgt hij nu alvast uitbetaald en de waarde daarvan is bepaald op 12 miljoen dollar. Kassa.

In de jaren negentig kreeg Grubman sterstatus. Zijn aanbevelingen deden de koersen van menig telecombedrijf de hoogte inschieten. De als wiskundige opgeleide Grubman begon zijn carrière bij AT&T, het grootste telecombedrijf van de Verenigde Staten. Daar leerde hij Joseph Nacchio kennen, de man die Qwest oprichtte en aan de basis stond van het inmiddels gevallen KPNQwest.

Na zijn overstap naar Wall Street ontwikkelde Grubman relaties met topmannen van beginnende, agressieve telecombedrijven. Vooral met Bernie Ebbers, voormalig topman van Worldcom, trok hij veelvuldig op. Niet voor niets adviseerde Salomon Worldcom bij de megaovername van MCI voor 34 miljard dollar. En ook bij de beursgang van Qwest was Salomon de leidende adviseur. Intussen bleef Grubman koopadviezen voor deze telecombedrijven rondstrooien, tot dit voorjaar aan toe.

Grubman verdedigde zijn stijl van werken gisteren met de woorden dat het op Wall Street een geaccepteerde manier van werken was.