25 Miljoen goedkope boeken verkocht aan scholieren

Deze week verkocht uitgeverij Wolters-Noordhoff de 25 miljoenste Grote Lijster, een serie goedkope paperbacks van Nederlandstalige literatuur. De Grote Lijsters zijn bedoeld voor scholieren uit de bovenbouw van HAVO en VWO, en verschijnen dit jaar voor de dertiende keer.

Vijf boeken uit de Nederlandse literatuur voor 25 gulden: het idee kwam in 1990 van Ronald Dietz, destijds verbonden aan Wolters-Noodhoff. Doel was het lezen onder scholieren bevorderen. Alleen leerlingen in het voortgezet onderwijs en docenten Nederlands konden de boeken aanschaffen. Al in het eerste jaar bleek het een succes. Zo'n 90.000 scholieren kochten een set van vijf boeken en dat steeg een jaar later naar 110.000. ,,Aantallen waarvan reguliere uitgevers niet eens durven dromen'', aldus Wolters-Noordhoff. ,,Het is het grootste leesbevorderingsproject dat ooit in Nederland is opgezet.''

De uitgever maakt zelf de selectie van de boeken, maar tegenwoordig kunnen scholieren en docenten ook hun voorkeur aangeven. De Aanslag van Harry Mulisch, Het leven is vurrukkulluk van Remco Campert, Het verboden rijk van J.J. Slauerhoff, Hersenschimmen van J. Bernlef behoorden onder meer tot de Grote Lijsters.

Inmiddels bestaat een set Gouden Lijsters uit zes werken en is de prijs gestegen naar 15,50 euro. Dit jaar zijn onder meer De passievrucht van Karel Glastra van Loon, de gedichtenbundel Wat blijft komt nooit terug van J. Eijkelboom en De dochter van Jessica Durlacher in de reeks opgenomen.

Vanwege het succes heeft Wolters-Noordhoff de afgelopen jaren verschillende series gelanceerd. Zo zijn er Engelse uitgaven (Blackbirds) en Kroonlijsters met klassiekers als Nooit meer slapen van Willem Frederik Hermans en De avonden van Gerard Reve.