Winstalarm van uitzendketen USG

Door aanhoudend lage investeringen in de technische sector en achterblijvende resultaten in Duitsland en Italië waarschuwt uitzendorganisatie United Services Group (USG) dat de winst over 2002 fors lager zal uitkomen dan verwacht. De winstwaarschuwing komt drie weken voor publicatie van de halfjaarcijfers.

De nettowinst zal naar verwachting voor afschrijving van goodwill een kwart lager zijn dan in 2001, toen deze 46,1 miljoen euro bedroeg. Dat was ruim 18 procent meer dan het jaar daarvoor. De winst per gewoon aandeel zal dit jaar na afschrijving van goodwill 30 procent lager uitkomen dan vorig jaar, toen een winst per aandeel van 2,28 euro werd verwacht.

De verwachte daling van de winst per aandeel wordt mede veroorzaakt door de uitbreiding van het aantal aandelen met 10 procent, voor de verwerving van een meerderheidsbelang in uitzendketen Start. De resultaten van Start zijn vanaf 1 juni dit jaar meegenomen in de cijfers van United Services Group.

Hoewel de uitzendmarkt het eerste halfjaar ruim 10 procent is gedaald ten opzichte van 2001, boekte USG in de administratieve divisie van het MKB een lichte omzetgroei. Dat was onvoldoende om de slechte resultaten in de divisie techniek op te vangen. De techniekdivisie is goed voor 30 procent van de omzet in Nederland.

In reactie op de tegenvallende resultaten heeft USG de afgelopen maanden bezuinigingsmaatregelen ingezet. Al in april sloot uitzendbureau Start, tijdens de overname door USG, in Duitsland al alle 54 kantoren, nadat er het jaar ervoor al 36 kantoren waren gesloten. De werkloosheid in Duitsland is hoog en de regelgeving star, meldt USG, wat flexibilisering van de arbeidsmarkt bemoeilijkt.

Ook in Italië worden vestigingen gesloten. Een forse omzetstijging van Start Italië in het eerste halfjaar, is nu tot staan gekomen. Start Italië maakt nog verlies.