Winst Numico veel lager dan verwacht

Het bedrijfsresultaat van babyvoeding- en vitaminefabrikant Numico is in het tweede kwartaal met 42 procent gedaald van 230 tot 134 miljoen euro, zonder de afschrijvingen mee te rekenen. Het resultaat was veel lager dan analisten hadden verwacht. De nettowinst, zonder buitengewonen posten, daalde van 66 tot 2 miljoen euro.

In een reactie op de kwartaalcijfers daalde de koers van het aandeel Numico tegen de beurstrend in aanvankelijkmet 17 procent en stond aan het begin van de middag op 19,10 euro, een afname van 12 procent. De nieuwe bestuursvoorzitter J. Bennink erkende vanochtend bij de presentatie dat de resultaten ,,teleurstellend'' zijn.

Hij kondigde een nieuwe ingrijpende reorganisatie aan. Vorig jaar werden de Amerikaanse dochterondernemingen GNC en Rexall Sundown al onder handen genomen. Bennink, die twee maanden geleden H. van der Wielen opvolgde, wil een ,,strategiewijziging''. Hij kon nog niet zeggen in welke richting die opgaat. In november presenteert hij zijn plannen.

Bennink is een ,,grondig onderzoek'' begonnen naar de oorzaken van de tegenvallende cijfers. ,,Wij worden geconfronteerd met een aantal problemen'', aldus de topman. Hij constateerde de afgelopen weken bij een rondgang door het bedrijf enkele zwakten. De productie en logistiek kunnen volgens hem beter en de onderneming profiteert volgens hem ook te weinig van de kennis van de onderzoekscentra van Numico. Daarnaast is hij bezig met een verbetering van het automatiseringssysteem en moderniseert GNC haar 4.200 vitaminewinkels in de Verenigde Staten.

Bij alle belangrijke divisies daalde de winst fors. Bij kernactiviteit zuigelingenvoeding nam het besdrijfsresultaat (ebita) af met 4 procent tot 45 miljoen euro. Bij de Amerikaanse vitaminen- en supplementketen GNC daalde het resultaat met 22 procent. Rexall Sundown spande de kroon met een omzetdaling van 23 procent tot 133 miljoen euro en een winstdaling van 84 procent in vergelijking met het tweede kwartaal van vorig jaar.

De dalende omzetten in de VS werden deels gecompenseerd door de hogere verkopen in Europa, Azië en Zuid-Amerika met ongeveer 4,5 procent. De totale omzet van Numico kwam in het tweede kwartaal uit op 1,08 miljard euro, een afname van 5 procent.

Bennink voorspelde dat GNC na de reorganisatie snel uit de problemen kan komen, maar ,,Rexall Sundown blijft nog steeds slecht presteren''. Twintig procent van het assortiment bij Rexall Sundown werd de afgelopen maanden geschrapt, omdat dat verlies maakte. ,,De vitaminemarkt in de VS groeit, maar Numico groeit er niet. Dus doen we het niet goed.'' Ook de vitamineverkoop in Europa blijft achter. Een plan om dit jaar met GNC-winkels in Duitsland te beginnen werd ingetrokken.

Numico verwacht voor het tweede halfjaar geen duidelijke verbetering van de winst. Het bedrijfsresultaat zal dan gelijk zijn aan dat over de eerste zes maanden, exclusief eenmalige posten, voorspelde Bennink.