WAT DOEN DE KINDEREN

Eten bij muziek

Wil je wel eens horen naar welke muziek kinderen uit andere landen luisteren? En tegelijk samen eten? Kom dan naar het Kindergrachtenfestival, vanaf vandaag tot en met zondag 18 augustus in Amsterdam. Na de feestelijke opening vanavond om 17 uur met een Mee-eetconcert kun je ook vrijdag om 17 uur mee-eten. `Op kamp' heet dat programma. Je gaat dan met het Kindergrachtenfestival twee uur lang uit kamperen in een groot bos met wilde dieren en een strenge kampleider. Gelukkig krijg je hulp van zigeuners met echt kampeereten. Natuurlijk is er ook muziek, van het Zigeunerorkest Servus met Nello Mirando op de eerste viool. Ook peuters vanaf 2 jaar kunnen op het festival terecht. Vrijdagochtend om 10 en 11 uur kunnen de allerkleinsten zien hoe een vis een liedje zingt. Want dan spelen Monica en Martijn met geluiden onder en boven water. En er is een peutermasterclassje met liedjes van de Antillen en uit Zuid-Amerika. Zaterdag om 11 uur zetten slagwerkers met Afrikaanse instrumenten de tuin van de burgemeesterswoning aan de Herengracht 502 op stelten. 's Middags is er een ontdekkingsreis voor kinderen vanaf 4 jaar door de Westerkerk. De zaterdag wordt afgesloten met een Kinderprinsengrachtconcert voor hotel Pulitzer op de Prinsengracht. Onder de artiesten die daar optreden is ook Paul de Leeuw. Zondag is een programma voor kinderen vanaf 8 jaar. Het begint 11 uur in Felix Meritis aan de Keizersgracht 324, waar je leert wat je allemaal met je stem kunt doen. Vandaar vertrekt om 12.30 en 14 uur een rondvaart. Het slotconcert is weer voor Hotel Pulitzer.

Kindergrachtenfestival. Van 15 t/m 18 aug op verschillende locaties in Amsterdam. Veel concerten zijn gratis, overige concerten €5 tot €22,50. Kaarten bij AUB Ticketshop op het Leidseplein. Festivalkassa in Felix Meritis, Keizersgracht 324, open do-za 9-20.30u, zo 9-16u. Tel 020-4214542. www.grachtenfestival.nl

Bouwen met karton

Kinderen van 2 tot en met 6 jaar zijn vanaf zondag welkom in Kids-Art-Park in Utrecht. Daar treedt op zondag 18 augustus om 15 uur het kinderdanstheater Retteketet op. Een vreemde kubus, een olifant, een giraf, een slang, en nog veel meer dieren doen er mee. Maandag en dinsdag vanaf 14 uur kun je koninklijke gewaden, schilden, zwaarden en prachtige juwelen maken. Dit alles speelt zich af op Fort Blauwkapel. Op het Hamburgerplein waan je je 20 en 22 augustus om 14 uur een echte architect. Van karton bouw je kastelen en moderne huizen.

Fort 4 Kids, Fort Blauwkapel, Kapelweg 23, Utrecht. Bouwen met karton Hoek Hamburgerstraat 28 en Lange Nieuwstraat. Inf ormatie en/of reserveren 030-2733438 of www.sophiepalace.nl

Swingen

Als je in Rotterdam woont, kun je nog tot en met 25 augustus op zondagmiddag terecht op het Schelpenstrand in het Museumpark. Een hele middag lang kun je genieten in het Vopak Kids Eiland, een circuspiste waar echte circusartiesten je de kneepjes van het vak leren, zoals jongleren met kegels of bordjes. Vroeg in de middag zijn er optredens voor kinderen op het grote Zomerpodium. Op 18 augustus om 14.30 uur speelt Jeugdtheater Lieber Gorilla Tonnen-Twist over de avonturen van een vrolijke reiziger die struikelt over een ton. Een tweede figuur zorgt voor problemen. Hierna kun je om 15.45 uur swingen bij de Surinaamse swingband Doesi Pokoe. En om half vijf is het de beurt aan de Surinaamse feestband Names & Faces.

Zondag op het Schelpenstrand. Museumpark naast Museum Boijmans Van Beuningen en tegenover het Architectuurinstituut . Kinderprogramma zondag vanaf 14.30 uur.

Inlichtingen bij Stichting Loeder Events, Rotterdam. Tel 010-4253292 of www.loederevents.nl

Schatten zoeken

Heb je wel eens een scherf of muntje in de grond gevonden? En heb je ontdekt van wie of wat het geweest is? Waarschijnlijk zul je het nooit helemaal zeker weten. In het Fries Museum in Leeuwarden staat de zolder vol spullen die in de grond zijn gevonden. Om te weten welke verhalen erbij horen, moet je archeoloog zijn. Dat is iemand die heeft geleerd oude voorwerpen op te sporen, te onderzoeken en de verhalen erbij uit te pluizen. Deze maand kun je op woensdagmiddag zelf een beetje archeoloog worden. Samen met een rondleidster bekijk je oude voorwerpen: munten, skeletten, vuurstenen, potten, scherven en gouden spelden. Door goed te kijken kun je erachter komen wat het is en hoe oud het is. Aan de rondleiding, die gratis is, doen maximaal tien kinderen mee.

Schatten zoeken in het Fries Museum, Turfmarkt 11, Leeuwarden. Woensdag 14-15u. Aanm. bij afd. boekingen: 058 2555517 of aan balie van het museum.

Avonturen beleven

Je kunt het zo gek niet bedenken of het gebeurt op Kids Adventure, een avontuurlijk evenement voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Er is een heksenschool, je kunt knutselen met klei, schminken of meedoen aan een kennisquiz. Er is een droomtheater, een indianenclub, tv-studio, een autorally en een interneteiland. Kinderen in een rolstoel kunnen een speciale route volgen. Kids Adventure speelt zich af in Ahoy' in Rotterdam tot en met 23 augustus. Fans van M-Kids kunnen zaterdag 17 augustus hun hart ophalen. De drie populaire Vlaamse meiden geven dan twee optredens in het Showkids Theater, om 13.15 en 15.15 uur. Na beide optredens kun je in de rij voor een handtekening van Tamara, Davina of Britt.

Kids Adventure. Ahoy', Rotterdam. T/m 23 aug. Dagelijks 10-17u. Inf. of res. 0900 2352469, of www.kidsadventure.nl. Kaarten aan kassa Ahoy, bij Tabac & Gifts in Rotterdam en bij RET klantenservice en verkooppunten.