Voorkeur Bioscopen

Donnie Darko

Het 27-jarige filmwonderkind Richard Kelly zit niet om puzzelstukjes verlegen in zijn scenario- en regiedebuut Donnie Darko. Hij wil ze ook niet per se allemaal laten passen, blijkt uit de manier waarop hij thema's als het einde van de wereld, tijdreizen, noodlot en het vormgeven van je eigen lotsbestemming naast elkaar presenteert. Ook titelfiguur Donnie wordt door hem niet in een enkele pennenstreek schizofreen, raar, mediamiek begaafd of leugenachtig genoemd. Dat er een gemoedstoestand bestaat waarin het triviale, het nutteloze, het onbegrijpelijke allemaal in verband lijkt te staan met een gevoel dat al dat ondermaanse geploeter zín heeft, weet de film in ieder geval op een dringende manier invoelbaar te maken. Regie: Richard Kelly.

Amsterdam: Pathé Tuschinski, Filmtheater Kriterion. Delft: Filmhuis Lumen. Nijmegen: Lux. Rotterdam: Cinerama. Tilburg: Cinecitta. Utrecht: Springhaver Theater. Wageningen: Molenstraattheater.

De aap

In De aap is het landschap weids en stoffig, is de tijd stilgezet midden jaren zeventig, is de vader alcoholist en de hoofdpersoon zeventien of achttien jaar oud. In De aap wandelen ganzen door een huis, kijkt een vrouw met een wijnvlek in een spiegel, zegt een jongen tegen een meisje `ik hou van je' en rent daarna snel weg. De aap is de derde film uit een trilogie van de Kirgizische regisseur Aktan Abdikalikov (1957).

Den Haag: Het Haags Filmhuis. Amsterdam: Rialto. Eindhoven: Plaza Futura. Rotterdam: Filmtheater Lantaren/Venster. Utrecht: 't Hoogt.

Je rentre à la maison

Vorig jaar won Michel Piccoli bijna de acteursprijs in Cannes voor zijn onder regie van de Portugese veteraanregisseur Manoel De Oliveira semi-autobiografische Je rentre à la maison. Piccoli speelt de ouder wordende acteur Gilbert Valance, die de zorg voor zijn kleinzoon op zich neemt nadat zijn echtgenote, dochter en schoonzoon bij een auto-ongeluk om het leven zijn gekomen.

Regie: Manoel de Oliveira. Met: Michel Piccoli, Catherine Deneuve, John Malkovich. Den Haag: Het Haags Filmhuis. Amsterdam: Filmtheater Rialto, Filmmuseum. Utrecht: Filmtheater 't Hoogt.

En verder:

The Man Who Wasn't There, Alkmaar: Provadja. Amsterdam: The Movies. Irréversible, Den Haag: Het Haags Filmhuis. Amsterdam: Bellevue Cinerama/Calypso, Kriterion, Het Ketelhuis. Breda: Grand Theatre. Groningen: Images. Nijmegen: Lux. Rotterdam: Lantaren/Venster. Utrecht: 't Hoogt. Atanarjuat, The Fast Runner Amsterdam: Filmtheater Rialto. Arnhem: Filmhuis Arnhem. Groningen: Images. 8 Femmes, Amsterdam: Pathé Tuschinski, Cinecenter. Groningen: Images. Leiden: Kijkhuis Leiden. Nijmegen: Lux. Utrecht: 't Hoogt. Zwolle: Het Fraterhuis.