Voorkeur Beeldende Kunst

Genio e Follia

In de tentoonstelling Genio e Follia tracht museum van Bommel van Dam gekte, genialiteit en het maken van kunst voor een tentoonstelling onder één noemer te brengen. Het is een expositie van moderne kunstwerken die, aldus het persbericht, aan de waanzin van hun makers zijn ontsproten. Het zijn dus speciale werken, maar tegelijkertijd ook weer niet: gekte wordt hier als ,,een grondbeginsel van artistiek scheppen'' opgevat, en daarmee wordt elke kunstenaar een `gek', in de zin van een vrije, originele geest.

Er zijn veel mooie dingen te zien. Maar de goede werken die er hangen zijn lang niet allemaal `gek', en de gekke werken lang niet allemaal goed. Om het een in direct verband met het ander te brengen, is erg riskant. Het museum doet dat in navolging van de 19de-eeuwse psychiater Cesare Lombroso, die in zijn boek Genio e Follia artistieke genialiteit als een vorm van psychose definieerde.

Er is werk te zien van o.a. de Nederlandse schilder Melle, de Vlaamse schilder Fred Bervoets en de Duitser Joseph Beuys.

Tentoonstelling: Genio e Follia. T/m 1 sept in Museum van Bommel van Dam, Deken van Oppensingel 6, Venlo. Inl 077-3513457 of www.vanbommelvandam.nl. Open di t/m zo 11-17.00u.

Follies

Twaalf Nederlandse beeldend kunstenaars geven hun eigen interpretatie van het fenomeen `folly' of fantasie-bouwwerk, dat onder Engelse landgoedeigenaren in de 18e eeuw voor het eerst in de mode raakte. In de prachtige tuin van Landgoed Avegoor staan onder andere een `zwangere kathedraal' van siliconen (Ralph Lambertz) en een spoorweg naar nergens (Hans Jungerius).

Follies. Waardevolle waanzin. T/m 15 sept, Landgoed Avegoor, Zutphensestraatweg 2, Ellecom. Inl bij De Alliantie, tel. 026-3882916 of www.dealliantie.nl

Holland Papier Biënnale

Museum Rijswijk organiseert deze zomer voor de vierde keer de Holland Papier Biënnale met een internationale tentoonstelling van verschillende soorten hedendaagse papierkunst. Er zijn sculpturen van gevouwen papier, installaties van karton of transparant papier, maar ook geplooid, geverfd of gekreukeld papier en papier in talloze andere gedaantes. De manifestatie wordt op 8 september besloten met een grote papiermarkt.

Holland Papier Biënnale, t/m 8 sept in Museum Rijswijk, Herenstraat 67, Rijswijk. Di t/m vrij en zon 14-17 u, zat 11-17 u.

En verder

Neo Rauch, t/m 6 okt in het Bonnefantenmuseum, Avenue Céramique 250 Maastricht, di t/m zo 11-17u. Ik en de buitenwereld vlak bij huis. Teken- en prentkunst uit de museumcollectie 1900-1950 t/m 18 okt, Museum voor Moderne Kunst, Utrechtseweg 87, Arnhem, inl 026-3512431. Otto B. de Kat. Schilderijen en tekeningen t/m 8 sept in De Hallen, Grote Markt, Haarlem. Di t/m za 11-17u; zo 12-17u. Hond en baas, t/m 27 okt in Haags Historisch Museum, Korte Vijverberg 7, Den Haag, di-vrij 11-17 u, za en zo 12-17 u. Teylers Museum, Spaarne 16, Haarlem, di-za 10-17 u, zo 12-17 u.