Techniek voor spermawinning

Amerikaanse en Duitse onderzoekers hebben stukjes zaadbal van pasgeboren muizen, geiten en varkens onder de rughuid van gecastreerde muizen getransplanteerd. Daaruit werden na verloop van tijd spermacellen gewonnen die eicellen konden bevruchten. Zo kan een dier al nakomelingen krijgen als het nog niet volwassen is.

De onderzoekers denken dat deze techniek kan worden ingezet voor het behoud van bedreigde diersoorten die er lang over doen om seksueel rijp te worden. Op deze manier kan men het aantal exemplaren van een soort snel vermeerderen. Het onderzoek is vandaag gepubliceerd in het Britse wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Het experiment werd uitgevoerd met zogeheten naakte muizen. Deze muizen hebben geen immuunsysteem, waardoor een afstotingsreactie op lichaamsvreemde transplantaties geheel achterwege blijft. Meer dan zestig procent van de transplantaten sloeg aan. De stukjes testikel groeiden soms tot het honderdvoudige van hun oorspronkelijke omvang en produceerden volgroeide spermacellen. De geslachtshormonen uit de hypofyse van de muis bevorderden de ontwikkeling van het onrijpe weefsel in korte tijd tot spermaproducerend weefsel.

In de toekomst zou de techniek ook bij mensen kunnen worden gebruikt. Jongens die voor de geslachtsrijpe leeftijd een chemokuur tegen kanker ondergaan kunnen dan toch nog kinderen krijgen als voor de kuur een stukje van hun zaadballen wordt ingevroren.