Site minister Nawijn `tijdelijk' uit de lucht

Het was een verjaardagscadeau, bezweert Bart Bakker, de persoonlijk mediawoordvoerder van minister Nawijn. Een eigen website waarop nieuws over de minister meteen van commentaar kon worden voorzien. Want ,,minister Nawijn hecht veel waarde aan feitelijke onjuistheden', zo vermeldde de website tot voor kort. En ,,het spreekt vanzelf dat journalisten die feitelijke onjuistheden publiceren, geen interviews met de minister hoeven af te nemen.'

Op de site kregen redacteuren van de Telegraaf, de Volkskrant en het Algemeen Dagblad lik op stuk over hun berichtgeving. Zoals het Algemeen Dagblad dat publiceerde over de manier waarop Nawijn zijn wachtgeldregeling als voormalig topambtenaar bij justitie na overleg met formateur Balkenende voor zijn beëdiging had ingeleverd. Bakker plaatste het AD-artikel op Nawijns website met als commentaar: ,,Nawijn heeft in het kader van zijn integriteit zijn wachtgeld stopgezet. Hij deed dat op persoonlijke titel en niet in overleg of in opdracht van Balkenende. Het AD weigert dit te rectificeren. Hierover is een fax naar de hoofdredactie gestuurd.'

De site was verder gelardeerd met promofoto's van de nieuwe minister. Bezoekers kunnen Nawijn op een foto achter zijn bureau aantreffen met de ondertitel: `,,Ik hecht veel waarde aan openheid, integriteit en een nauwe band met de burger.' Of, glimlachend in een juwelierszaak in het Zoetermeerse: ,,Minister steekt overvallen juwelier hart onder de riem.'

Was. Want de site bestaat niet meer. ,,Wegens onderhoud tijdelijk off line', luidt de verklaring. ,,Kwestie van auteursrechten', licht Bakker toe. ,,Er stonden krantenartikelen op en ik werd geconfronteerd met de juridische kanten van de auteursrechtenproblematiek.' Op internet worden samenvattingen van krantenartikelen wel vaker gepubliceerd, maar het is gebruikelijk dat middels links vervolgens verwezen wordt naar de oorspronkelijke bron. Bakker heeft dat over het hoofd gezien, geeft hij toe.

De site is nu stilgelegd in afwachting van onderzoek naar mogelijke strafrechtelijke aspecten van deze publicatievorm. De persoonlijk woordvoerder verwacht volgende week weer in de lucht te zijn. ,,Want we hadden er een hoop lol van. En minister Heinsbroek van Economische Zaken heeft ook zo'n eigen persoonlijke site, opgezet door vrienden van hem.'

Gerectificeerd

Nawijn

In het bericht Site minister Nawijn `tijdelijk' uit de lucht (donderdag 15 augustus, pagina 3) staat dat minister Nawijn ,,veel waarde hecht aan feitelijke onjuistheden.' Dat moet zijn: ,,Nawijn hecht veel waarde aan feitelijke juistheden.'