Salzburg ontsnapt maar net aan kolkende Donau

Salzburg ontsnapte op enkele centimeters na aan een ramp, maar de schade die de overstromingen aanrichtte is niettemin groot, al kent nog niemand de omvang.

Zwaar verminkt ligt een kolossaal ponton op de kade in het historische centrum van Salzburg. Zowel het ponton als het schip dat er aan vast lag, de Amadeus, ging deze week naar de bodem van de rivier de Salzach. Hoewel enkele honderden woningen in de oude stad onderliepen, ontsnapte Salzburg met enkele centimeters aan een ramp. Inmiddels zijn de stadsbruggen, tot dinsdag nog verboden gebied in een kolkende watermassa, weer geopend, en in bezit genomen door talloze ramptoeristen die de schade van de watersnood van dichtbij willen bekijken.

Nu het waterpeil in de rampgebieden in Oostenrijk begint te dalen proberen tienduizenden getroffenen de balans op te maken van één van de natste weken sinds 1898. In Hallein, een stadje even ten zuiden van Salzburg, zijn de bewoners inmiddels aan de schoonmaak begonnen. Marlene Reyer zag haar modewinkel zware schade oplopen, vooral aan de verwarmingsinstallatie in de kelder. ,,Alles zit onder de modder en moet worden vervangen', zegt ze. Hoe groot de schade is weet ze niet.

De eigenaar van een elektronicazaak in de buurt kon zijn apparatuur niet redden. ,,Ik heb tienduizenden euro's schade', zegt hij. Verzekerd was hij niet, net als vele duizenden anderen.

Volgens schattingen is minder dan de helft van de inwoners van Salzburg verzekerd tegen waterschade als gevolg van overstromingen. In een standaardverzekering wordt wateroverlast niet genoemd. De slachtoffers kijken hoopvol naar de regering van de deelstaten, en naar de bondsregering in Wenen. Samen hebben zij inmiddels ruim één miljard euro aan noodhulp en fiscale ontheffingen voor winkeliers en bedrijven toegezegd, maar volgens experts is dat bij lange na niet genoeg.

Hoewel nog geen exacte bedragen zijn genoemd wordt rekening gehouden met enkele miljarden euro's voor het herstel van wegen, bruggen, huizen, het spoornetwerk en het vervangen van huisraad, kleding, meubelen en auto's die ten prooi zijn gevallen aan het water. Bovendien zijn forse prijsstijgingen te verwachten.

Door de overstromingen in het dal van de Donau staat ten westen van Linz een gebied onder water waar vijftien procent van de Oostenrijkse groenten wordt verbouwd. Ook de verzekeringspremies zullen stijgen door de enorme bedragen die de financiële instellingen moeten uitkeren.

Daar staat tegenover dat sectoren als de bouwnijverheid voor jaren herstelwerk hebben. Maar ook sommige burgers denken te kunnen profiteren van de waterschade. Het terrein van een logistiek autotransportbedrijf in de buurt van Linz, met 4.000 nieuwe auto's in voorraad, werd dinsdag voor de tweede keer overstroomd. De eigenaar van het bedrijf Hödlmayer kreeg de afgelopen dagen honderden telefoontjes – niet van bezorgde streekgenoten, maar van mensen die voor een prikje een beschadigde auto op de kop wilden tikken. ,,Ik verkoop geen auto's', zegt eigenaar Hödlmayer geërgerd. ,,Ik doe alleen de logistiek van het transport voor de handelaren.'

In het rampgebied ploeteren de bewoners voort. Kelders in Hallein, Saalfelden en Salzburg worden leeggepompt – huisarts Armin Vesenmayer viste zelfs drie forellen uit zijn garage op. ,,Verder alleen maar kapotte spullen', zegt hij. Even verderop spoelt een buurman een oude motorfiets schoon. In de oude stad van Salzburg gaat het leven inmiddels gewoon verder. Ook de beroemde Festspiele gaan gewoon door. ,,De meeste toeristen zijn gebleven', zegt een woordvoerder van de Salzburgse toeristische dienst.

De kilometers lange files rondom het rampgebied maakten het trouwens onmogelijk om de stad te verlaten. Wie naar Zuid-Duitsland wilde uitwijken, moest al bij de grens constateren dat de situatie daar minstens zo erg was. ,,Maandag en dinsdag was het hier spectaculair', zegt een jonge Italiaanse vrouw bij het geboortehuis van Mozart. ,,Het water zag er bedreigend uit, maar het is net goed gegaan'.

Gerectificeerd

Salzach

In een deel van de editie van de krant van donderdag 15 augustus luidt de kop bij de reportage uit Oostenrijk op pagina 5: `Salzburg maar net ontsnapt aan kolkende Donau'. Dit is onjuist. Salzburg ligt aan de Salzach.

    • Rob Schoof