Russische zusters naar huis

De proef met verpleegkundigen uit Rusland als oplossing voor het personeelstekort in het Bredase ziekenhuis Amphia, is mislukt. Twee van de veertien verpleegkundigen zijn naar Rusland teruggekeerd wegens heimwee, twee haakten af na een slechte beoordeling. De overige tien verpleegkundigen zullen volgend jaar het land verlaten. Hun tweejarig contract wordt niet verlengd omdat `de cultuurverschillen en de taalbarrière toch te groot zijn', zegt een woordvoerder van het ziekenhuis.

Al twee maal eerder mislukte een experiment met buitenlandse verpleegkundigen. Een groep Zuid-Afrikaanse verpleegkundigen verliet in 2000 na tussenkomst van de rechter het Amsterdamse VU-ziekenhuis na onenigheid over het salaris en de taken. Een groep Indonesische verpleegkundigen werd ontslagen uit het Rode Kruis Ziekenhuis in Den Haag wegens taalproblemen.

Juist om een nieuwe mislukking te voorkomen werden de Russische werknemers grondig geschoold. Ze kregen, na een strenge selectie, eerst een jaar taalles in hun geboorteplaats Kolomna en spraken Nederlands op Mavo-niveau. Hun vakkennis werd bijgespijkerd aan de Hogeschool Brabant.

Tot ongenoegen van de Nederlandse verpleegkundigenorganisaties stijgt het aantal buitenlandse werknemers nog steeds. Vorig jaar werden er 550 in dienst genomen.