Raymond Scott

De Amerikaanse componist en orkestleider Raymond Scott (1908-1994) is bekend van het buitelend koper en stuiterend slagwerk in zijn muziekjes voor tekenfilmfiguurtjes als Daffy Duck en Bugs Bunny.

Dat er zoveel méér was, laat de muzikale schatgraver Gert-Jan Blom voor de zoveelste keer horen op Kodachrome, een nieuwe productie met het door Jan Stulen geleide Metropole-orkest. Noot voor noot werden transcripties gemaakt van de stukken die Scott vooral in de jaren veertig voor CBS Radio maakte met een eigen orkest, en die nooit op plaat verschenen. De zeventien stemmingsstukjes dragen tot de verbeelding sprekende titels als Dreary weather on 6th Avenue en Confusion among a fleet of taxicabs upon meeting with a fare (met swingend getoeter) en roepen vaak de sfeer van filmmuziek op. Scott was een begenadigd arrangeur, die zijn melodielijnen voortdurend door tegendraadse loopjes liet opschudden. Hoe het met zijn eigen orkest klonk, weten we niet. Het Metropole-orkest neemt een tussenpositie in: de ene keer een glanzend salonorkest en de andere keer een strakgespannen big band.

The Metropole Orchestra: Kodachrome. Basta 3091182.