President Mexico zegt reis VS af

De Mexicaanse president Vicente Fox heeft een reis naar de Verenigde Staten afgezegd uit protest over de executie gisteren in Texas van een Mexicaan. ,,Het besluit is een ondubbelzinnig blijk van onze afkeuring over de executie van de mede-Mexicaan Javier Suarez Medina'', aldus een woordvoerder van Fox.

Fox verzocht eerder deze week de executie van Suarez uit te stellen. De Mexicaanse autoriteiten, gesteund door de Verenigde Naties, zijn van mening dat Suarez na zijn arrestatie niet is gewezen op zijn recht om juridische bijstand van Mexico te vragen.

De 33-jarige Suarez, die is veroordeeld voor de moord in 1988 op een Amerikaanse undercover-agent, werd gisteren met enkele uren vertraging met een dodelijke injectie in de gevangenis van Huntsville, Texas, terechtgesteld. Het Hooggerechtshof van Texas wees een laatste gratieverzoek af en de Texaanse gouverneur Rick Perry weigerde uitstel.

Meteen na de executie zegde Fox een driedaagse reis naar Texas af. Die reis was voor volgende week gepland. De Mexicaanse consul in Houston zei in een verklaring: ,,Mexico keurt de doodstraf af en vindt dat die niets oplost.

Suarez is de vijfde Mexicaan die de afgelopen twee decennia in Texas is terecht gesteld. De kwestie heeft de Amerikaans-Mexicaanse betrekkingen onder druk gezet. Enkele dagen gelden had Fox gouverneur Perry, een persoonlijke vriend van de Amerikaanse president George Bush, laten weten dat uitstel van de executie ,,de hoogste prioriteit'' was van de Mexicaanse regering.

Volgens Mexico had Suarez na zijn arrestatie in contact moeten worden gebracht met het Mexicaanse consulaat. Daartoe zijn landen volgens de Weense Conventie verplicht.

Ook de Hoge Commissaris van de mensenrechten van de Verenigde Naties, Mary Robinson, had de Amerikaanse minister Colin Powell op dat recht gewezen en aangedrongen op uitstel.