OM NAAR UIT TE KIJKEN

TONEEL

Noorderzon

In en rondom het stadspark Noorderplantsoen in Groningen vindt vanaf 15 augustus het theater en beeldende kunstfestival Noorderzon plaats. Het is voor de twaalfde keer dat uiteenlopende theatermakers en artiesten elkaar in dit festival treffen. Dit jaar heeft Noorderzon een thema, namelijk `Circus, oorlog, brood en spelen'. In elk van de voorstellingen komt een van deze elementen aan de orde. De Nederlandse première van Cabane, Jeu de Cirque door circus Ici ou Là opent het festival met acrobaten, jazz, rock, accordeon en jongleurs.

Noorderplantsoen, Groningen. T/m 25/8. Inl. en res.: 06-4168 2237; 06-4172 2190; www.noorderzon.nl.

SHOW

De La Guarda

Als dolle bergbeklimmers rennen de aan kabels zwevende acrobaten hoog langs de muren, boven de hoofden van de toeschouwers, opgezweept door voortdurende percussie alsof hier een danceparty gaande is. De show van De La Guarda komt uit Buenos Aires en opende intussen filialen in New York, Londen en Las Vegas. En nu moet het Europese vasteland worden veroverd, te beginnen in het oude havengebied van Amsterdam-Noord.

20/8 t/m 14/9; www.i-godelaguarda.nl

POP

Mysteryland

Dansen onder de blote hemel lijkt de norm in deze zomer van de openlucht-dancefestivals. Mysteryland is in die categorie zo ongeveer het oudste: het festival, georganiseerd door dancegigant ID&T, bestaat al sinds 1994. Na de nodige omzwervingen is Mysteryland nu aangeland in Ruigoord, waar op elf podia weer tientallen DJ's te keer zullen gaan in allerlei gangbare stijlen, van electro en trance tot UK garage en techno. Felix Da Housecat, Mauro Picotto, Sven Väth, Seb Fontaine en Ferry Corsten zijn enkele van de belangrijkste publiekstrekkers.

Mysteryland, 17/8 Ruigoord, vanaf 11 uur 's ochtends

MUZIEK

Cristina Branco

De Portugese fadozangeres Cristina Branco, die twee jaar geleden tijdens een tournee door ons land gedichten van Slauerhoff zong, zingt nu fado's in de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw tijdens de serie Robeco Zomerconcerten. Ze wordt begeleid op Portugese gitaar, klassieke gitaar, Spaanse gitaar en een contrabas.

Concertgebouw Amsterdam 18 aug. 20.15 uur. Inl. en res.: (020) 6718345

LITERATUUR

Bunker Hill

Literair tijdschrift Bunker Hill viert vrijdag zijn eerste lustrum met een feest in het Amsterdamse antiquariaat JOOT (Just out of Time). Op de bijeenkomst wordt het jongste nummer van het blad gepresenteerd, met bijdragen van Leo Vroman, Huub Beurskens, Atte Jongstra, Louis Ferron, J. Bernlef en anderen die op verzoek van de redactie een brief schreven aan ,,de jonge dichter die zij zelf waren''. Op het feest zullen Menno Wigman, Adriaan Jaeggi en L.H. Wiener voordrachten houden. Bunker Hill wordt uitgegeven door Thomas Rap.

Bunker Hill jublileumfeest. 16 aug, 20u. Antiquariaat JOOT, Hartenstraat 15, Amsterdam. Tel. 020–6881783.

FILM

Fogbound

Engelstalige, in een studio in Almere opgenomen psychologische thriller van Ate de Jong over twee mannen en een vrouw die in een mistbank verzeild raken en in hun auto de nacht moeten doorbrengen. Fogbound is de tweede film van Mulholland Pictures, de productiemaatschappij van De Jong, Jeroen Krabbé en Edwin de Vries, die eerder verantwoordelijk was voor The Discovery of Heaven. Met Luke Perry, Ben Daniels, Orla Brady en Jeroen Krabbé.