Nepwapens leger België

Het blad van een kleine militaire vakbond presenteerde het voorval als ,,ietwat grappig''. Maar de Belgische minister André Flahaut (Defensie) kan er niet om lachen. Op de nationale feestdag van 21 juli marcheerden Belgische militairen met plastic namaakwapens. Het militaire speelgoed waarmee de soldaten op het Brusselse Paleizenplein paradeerden, was made in Taiwan. Flahaut dreigt nu met disciplinaire maatregelen.

Volgens de vakbond `Actie en Vrijheid' hebben twee medische pelotons van de landmacht met replica's van pistolen (kaliber 9 millimeter) meegelopen. Bondsvoorzitster Marie-Jeanne Kox zei gisteren dat de opdracht om namaakwapens te dragen van de militaire hiërarchie zelf kwam. ,,Hoe zou men de militairen dan kunnen straffen'', aldus de voorzitster, die zelf ook meeliep.

Volgens minister Flahaut is in strijd met de orders gehandeld. Hij laat de kwestie onderzoeken. ,,Wanneer troepen defileren, dan is het met echte wapens en niet met plastic dingen'', aldus z'n woordvoerder.

Een kabinetsmedewerker van Flahaut sprak van schade voor het imago van het Belgische leger, dat regelmatig met materieelproblemen kampt. Volgens hem hebben de militairen mogelijk uit ,,luiheid'' gehandeld. Echte wapens moeten grondig worden schoongemaakt. Hij bevestigde dat het Belgisch leger over namaakwapens beschikt om tijdens oefeningen te gebruiken, omdat er dan soms een tekort is aan echte wapens.