Liedjes van heimwee en verlangen op Grachtenfestival

Al vijf jaar is het Grachtenfestival in de zomer het evenement dat van de grachtengordel even écht het leukste plekje van Amsterdam maakt. Het festijn ontstond in 1997 als meerdaags evenement rondom het jaarlijkse Prinsengrachtconcert. Het groeide uit tot meer dan zeventig concerten op twintig locaties, maar bleef desondanks intiem van sfeer.

De vijfde editie van het festival werd gistermiddag geopend door wethouder van cultuur Hannah Belliot, die het festivalthema `heimwee' aangreep voor de voordracht van een eigen gedicht, met welluidende frasen als `aan de nacht hoeft de mens geen verantwoording af te leggen'.

Steeds weer zijn het vooral de miniconcertjes in hofjes, huiskamers, op dakterrassen of in de tuinen die het door directeur Alma Netten liefdevol en veelzijdig samengestelde Grachtenfestival zijn charme verlenen. Daarnaast zijn er monumentenwandelingen en boottochten, is er een uitgebreid kinderprogramma mét concertje in de ambtswoning van de burgemeester en een Nacht van het Heimwee in De Rode Hoed, waar onder anderen Boudewijn Büch, wethouder Belliot en musici zich morgenavond buigen over teksten en liedjes van verlangen.

Van meet af aan is het presenteren van jong talent een van de pijlers van het Grachtenfestival. Het openingsconcert werd gisteravond gegeven door de Nederlandse bariton Quirijn de Lang (25), die met zijn lenige stem én fysiek eerder opviel bij de Nationale Reisopera. Als liedzanger presenteerde De Lang zich in een zelf samengesteld, zeer veeleisend heimweeprogramma.

Sympathiek en romantisch klonk zijn eigen compositie van Vasalis' gedicht Aan een boom in het Vondelpark. Maar ook in de overige liederen, van Wolf, Rachmaninov, Tsjaikovski, Barber, Brahms, Fauré en Schumann – samen goed voor een nostalgische vogelvlucht door het hele romantische liedrepertoire – betoonde De Lang met zijn muzikaal en oplettend spelende pianiste Aoife O'Sullivan zich een zanger met veel gevoel voor theater, tekst en melodievorming.

De grote publiekstrekker van het Grachtenfestival is zaterdag het live op televisie te volgen Prinsengrachtconcert, vanaf een ponton in het water voor Hotel Pulitzer. De jonge Peruviaanse belcanto-tenor Juan Diego Flórez zingt dan aria's van Bellini, Donizetti, Rossini en Tosti.

Grachtenfestival: 14 t/m 18/8 op en om de Amsterdamse Prinsengracht. Inl.: (020) 4214542 en www.grachtenfestival.nl. Kaarten via AUB Ticketshop 0900-0191; Festival Kassa Felix Meritis, Keizersgracht 324: (020) 6204090. Prinsengrachtconcert: 17/8 om 20 uur, vanaf 21.30 uur met Juan Diego Flórez rechtstreeks via de Avro op Ned. 2.

De Avro zendt via Radio 4 een aantal concerten van het Grachtenfestival uit.