Lesvliegtuig stort neer in meer

In het Vossemeer nabij Dronten en Kampen is gistermiddag een lesvliegtuig neergestort. De inzittenden, drie mannen, zijn om het leven gekomen. De politie vermoedt dat ze op slag dood waren. De slachtoffers zijn een 26-jarige instructeur uit Heiloo en twee 21-jarige leerlingen uit Blaricum en Driebergen. Zij vlogen in een tweemotorige Piper PA-44 Seminole van de vliegschool van Martinair in Lelystad.

De drie hadden een oefenvlucht gemaakt van Lelystad naar vliegveld Eelde. Het ongeluk gebeurde op de terugweg, rond half een, een halfuur voordat het toestel in Lelystad werd terugverwacht. ,,Het toestel had zich nog op het laatste radiobaken voor het vliegveld gemeld. Daarna was het plotseling verdwenen en bleek het neergestort'', aldus president-directeur A. Verberk van Martinair Holland. Hij spreekt van ,,een zeer trieste dag''.

De luchtvaartmaatschappij tast nog in het duister naar de oorzaak van het ongeluk. Verberk: ,,De instructeur was zeer ervaren en het toestel was nog tamelijk nieuw.'' De twee omgekomen leerlingen zaten volgens Martinair in de afrondende fase van de tweejarige opleiding tot verkeersvlieger en hadden ook al vrij veel ervaring. Het toestel, dat sinds 1997 in gebruik was, vertoonde geen defecten. Ook het weer en het zicht waren goed. De Raad voor de Transportveiligheid en de Unit Luchtvaarttoezicht van het Korps Landelijk Politiediensten hebben een onderzoek ingesteld.

Het ongeval vond plaats nabij de Vossemeerdijk, die wegens het ongeluk werd afgesloten. Duikers van de brandweer die in het water naar het vliegtuigje zochten, troffen het toestel vrij snel aan. De drie lichamen zijn geborgen. Ook de brokstukken van het vliegtuig zijn uit het water gehaald.

Het toestel was een van de tien vliegtuigen van Martinair Vestiging Vliegschool Lelystad (MVVL). MVVL leidt mensen op tot verkeersvlieger en is een zelfstandige dochter van Martinair Holland.