Leider Iraakse Koerden weigert plan VS

De belangrijkste Koerdische leider in Noord-Irak, Massoud Barzani, heeft geweigerd deel te nemen aan een bijeenkomst van Iraakse oppositiegroepen, vorige week in Washington. Die weigering is een belangrijke tegenslag voor de regering van president George Bush.

De afwezigheid tijdens dat overleg van Barzani, de leider van de Koerdische Democratische Partij, is bevestigd door Koerdische en Amerikaanse bronnen tegenover de Amerikaanse krant The New York Times. Voor Washington, dat de bijeenkomst van verschillende Iraakse oppositiegroepen had georganiseerd, is de steun van Barzani belangrijk om aan te tonen dat de Iraakse oppositie als een man achter het plan van de Verenigde Staten staat om de Iraakse president Saddam Hussein ten val te brengen.

De Verenigde Staten dreigen met een aanval op Irak dat zich schuldig zou maken aan de productie van massavernietigingswapens.

Vandaag heeft de Amerikaanse veiligheidsadviseur van president George Bush, Condoleezza Rice, tegenover de Britse radiozender BBC herhaald dat Amerika geen andere keuze rest dan actie ondernemen tegen Saddam. ,,We kunnen ons niet de luxe permitteren niets te doen'', zei Rice. Binnen en buiten de Verenigde Staten groeit de kritiek op de Amerikaanse aanvalsplannen, met name omdat Irak geen concrete aanleiding heeft gegeven voor een aanval én omdat Washington onvoldoende rekening zou houden wat er dient te gebeuren in Irak na de mogelijke val van Saddam.

Het is er Washington dan ook veel aan gelegen de invloedrijke Barzani te betrekken bij gesprekken met de Iraakse oppositie. Zo is Barzani zelfs de mogelijkheid geboden met een Amerikaans privé-vliegtuig vanuit Zuidoost-Turkije naar Washington te komen. Maar Barzani heeft geweigerd omdat Washington zich niet aan zijn woord zou hebben gehouden. Tijdens een ontmoeting in april, tussen Barzani en de Amerikaanse inlichtingendienst (CIA) zou hem bijstand zijn beloofd in de voorbereiding van een mogelijke aanval van Saddam op de Koerdische gebieden in Noord-Irak. Die bijstand zou zijn uitgebleven.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie hoopt de Koerdische strijders onder Barzani en zijn belangrijkste rivaal Jalal Talabani, in totaal 70.000 man, in te zetten op een manier zoals dat met de Noordelijke Alliantie in Afghanistan ook is gebeurd: in samenwerking met Amerikaanse commando's. Volgens bronnen binnen het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, hebben Amerikaanse militaire adviseurs vorige maand een geheim bezoek gebracht aan Noord-Irak om de Koerdische strijders te beoordelen.

Ook Jalal Talabani, die vorige week wel heeft deelgenomen aan het oppositie-overleg in Washington, heeft geklaagd over het uitblijven van beloofde Amerikaanse trainingen en materiële steun.