Koning Fahd is terug!

De middenstand in de Spaanse kustplaats Marbella slaakte gisteren een zucht van verlichting: koning Fahd is terug! Na een afwezigheid van drie jaar besloot de Saoedische koning zijn zomervakantie weer eens in zijn huis aan de Spaanse zuidkust te spenderen.

Voor Marbella betekent dat extra inkomsten van zeker 90 miljoen euro. De 81-jarige monarch, een van de rijkste mannen ter wereld, staat bekend om zijn koopgedrag. Bovendien reist de koning niet alleen. Volgens de Spaanse krant El País houden veel van zijn 69 kinderen, kleinkinderen, broers, zussen en de kinderen van die veertig broers en zussen, hem gezelschap. In het totaal zouden in de twaalf toestellen waarmee de koning vloog 1.200 mensen zitten, die allemaal zullen winkelen en eten. Naar verluidt heeft de familie al 200 Mercedessen en 500 mobiele telefoons aangeschaft.

Bovendien heeft koning Fahd 600 hotelkamers moeten huren omdat zijn paleis Mar Mar – een replica van het Amerikaanse Witte Huis – niet voldoende slaapkamers heeft. Dagelijks staan tientallen Spanjaarden voor de hekken van het paleis in de hoop een baantje te bemachtigen. Een werknemer in dienst van de Saoedische koninklijke familie zou 3.000 euro per maand verdienen.

Marbella berekende dat in 1999 koning Fahd en zijn entourage gemiddeld 6 miljoen euro per dag uitgaven. Volgens de Saoedische ambassade in Madrid zal de koning een maand aan de Costa del Sol verblijven.