Hof: geen bewijs voor staatsgreep in Venezuela

Het Hooggerechtshof in de Venezolaanse hoofdstad Caracas heeft gisteren definitief vier hoge legerofficieren vrijgesproken. De militairen deden mee aan een staatsgreep tegen de president Hugo Chávez op 11 april.

Het hof meende dat er niet genoeg bewijs was om van een coup te spreken. Ze nam de stelling van de Venezolaanse oppositie over dat er die dag sprake was van een `machtsvacuüm'. Chávez zou `vrijwillig' zijn opgestapt, waardoor de militairen zich gedwongen zagen de macht te grijpen. Na een etmaal gevangen te hebben gezeten in een kazerne keerde Chávez terug. Sindsdien is het land verdeeld in tussen aanhangers van Chávez, die menen dat de president opkomt voor de rechten van de armen, en oppositieleden, die vinden dat Chávez juist een wig drijft tussen de klassen.

Onmiddellijk na de uitspraak braken rond het gerechtsgebouw rellen uit. Woedende aanhangers van de president weigerden de uitspraak te accepteren. Ze probeerden kordons van de nationale garde rond het gerechtsgebouw te doorbreken. De politie schoot met rubberen kogels en traangas. De demonstranten zouden met scherp hebben teruggeschoten. Zeven mensen raakten gewond.

,,Het is niet te bevatten dat de misdaad van rebellie in Venezuela niet wordt bestraft'', zei de procureur-generaal van het land, Isaías Rodríguez. De uitspraak van het hof is definitief. Dit betekent dat ook 200 andere hoge militairen die wegens rebellie zijn aangeklaagd, vrijuit zullen gaan. De dreiging van een nieuwe coup in Venezuela lijkt voorlopig van de baan.

De oppositie vierde in de beslissing van het hof uitbundig. ,,Het recht heeft gezegevierd'', zei één van de vrijgesproken militairen tegenover een juichende menigte. ,,Nu de waarheid nog.'' Eerder op de dag steeg de spanning toen honderden aanhangers van de oppositie zich verzamelden voor het hoofdgebouw van de staatsoliemaatschappij Petroleos de Venezuela SA (PDVSA). Ook de dag van de coup begon met een demonstratie vanaf dit gebouw.

De afgelopen week heeft president Chávez verscheidene keren gezegd dat hij een negatieve beslissing van het hof niet zou accepteren. ,,Ben ik soms niet gevangen gezet?'', herhaalde Chávez opnieuw een paar uur voor de beslissing.

Vice-president José Vicente Rangel maande de Venezuelanen gisteren tot kalmte. ,,Laten we de regels van de democratie respecteren'', zei Rangel voor de lokale televisiestations. ,,Laten we ons niet opwinden.'' Hij liet wel weten dat de regering, ,,en ook de mensen in de straat'' de uitspraak van het hof respecteren. ,,We erkennen de beslissing, maar we zijn het er niet mee eens.''