`Heinsbroek moet onderzoek cd-sector aan collega laten'

Minister Heinsbroek (Economische Zaken) moet de politieke verantwoordelijkheid voor een onderzoek van kartelpolitie NMa naar de cd-branche overdragen aan een collega.

Dat vinden de VVD en oppositiepartijen PvdA, GroenLinks, D66 en SP. Deze partijen willen van premier Balkenende en minister Heinsbroek (Economische Zaken) opheldering over de vraag of Heinsbroek in zijn sollicitatiegesprek met de formateur heeft gemeld dat zijn voormalige bedrijf is veroordeeld.

Heinsbroeks bedrijf Arcade werd in 1999 veroordeeld tot een boete van 150.000 gulden voor het zevenmaal illegaal opleggen van prijzen aan winkeliers, zoals gisteren in deze krant is beschreven. De strafbare feiten vonden plaats in 1995 en 1996 toen Heinsbroek directeur van Arcade was.

Coalitiepartij VVD vraagt van Heinsbroek een brief over deze zaak. ,,De VVD is erg benieuwd of dit gemeld is aan de formateur'', zegt een woordvoerder. Kamerlid Crone (PvdA) zegt hierover: ,,Of we hebben een nieuwe affaire-Bijlhout, of Balkenende heeft de veroordeling geaccepteerd. Dat laatste zou toch ook opmerkelijk zijn.'' De Rijksvoorlichtingsdienst laat namens de premier weten niet in te willen gaan op de vraag of de veroordeling aan de orde is gekomen in het gesprek tussen formateur Balkenende en Heinsbroek.

Kamerleden reageren verrast op de veroordeling. PvdA'er Crone vindt dat de geloofwaardigheid van de minister op het spel staat. ,,De minister van Economische Zaken moet zich bij uitstek richten op het voorkomen van iedere verstoring van eerlijke concurrentie. En deze minister blijkt indirect zélf te zijn veroordeeld voor concurrentievervalsing.'' Crone heeft evenals het Kamerlid Gerkens (SP) schriftelijke vragen gesteld aan Balkenende en Heinsbroek. Kamerlid Vendrik van GroenLinks spreekt van een ,,stevige smet op zijn blazoen''. VVD'er Van Beek vindt ook dat Heinsbroek de verantwoordelijkheid voor het NMa-onderzoek moet overdragen.

Heinsbroek zegt bij monde van zijn woordvoerder dat ,,de NMa volstrekt onafhankelijk van de minister onderzoek doet'' en dat hij ,,geen behoefte heeft zich daarmee te bemoeien''. Het CDA sluit zich bij de minister aan.