Halfjaarcijfers geven beurs kleur

Op een goedgeluimd Damrak, dat Wall Street omhoog volgde, vielen enkel UPC en Numico uit de toon. Terwijl alle koersen in de AEX-index flink klommen, ging de vitamineproducent hard de andere kant op. In de ochtend verloor het aandeel op de effectenbeurs in Amsterdam circa 10 procent van zijn waarde tot 19,51 euro.

Numico had vanochtend tegenvallende cijfers bekendgemaakt. Beleggers waren teleurgesteld over de slechte verkopen van vitamines in de VS, waarvoor het ooit een bedrijf had overgenomen.

In Amsterdam ging Getronics op kop bij de stijgers, met een sprong van ruim 12 procent naar 0,92 euro. Het bedrijf meldde in de ochtend de halfjaarcijfers, die niet tegenvielen. Verder profiteerden vooral aandeelhouders van Philips en de chipmachinefabrikant ASML. Hun aandelenkoersen klommen circa 6 procent.

Bij de minder verhandelde aandelenfondsen van het Damrak vielen klappen bij uitzendconcern USG. Dat waarschuwde voorbeurs voor een lager dan verwachte winst. De koers viel direct 11 procent naar 12,10 euro. Ook de aandelen Nedlloyd daalden in koers na de presentatie van een verlies over het afgelopen kwartaal.

De AEX-index stond tegen het middaguur 3,3 procent hoger op 358 punten. In New York stegen de Dow Jones-index en de Nasdaq gisteravond respectievelijk 3,1 en 5,1 procent.

Ook elders in Europa waren de beurzen gunstig gestemd. Het uitbundigst was de stemming in Parijs, waar de CAC-index 2,6 procent aandikte. Onder de Franse hoofdfondsen, waar slechts enkele dalers te bespeuren waren, viel mediaconcern Vivendi Universal fors uit de toon.

De handel in het fonds werd aan het begin van de dag stilgelegd, nadat de koers met meer dan 17 procent was gedaald tot onder de 10 euro. Beleggers twijfelen aan de plannen van het mediabedrijf de enorme schuldenlast terug te dringen. Rond het middaguur noteerde het concern 9,28 euro, een daling van bijna 22 procent.

De DAX-index in Frankfurt steeg met 2,2 procent. Ook in Londen hadden de stijgers de overhand. De FTSE-index ging daar met 2,3 procent omhoog.

De euro werd iets minder waard in vergelijking met het slot van de Europese handel een dag eerder. Toen stond hij als 0,9860 dollar op de borden. Rond het middaguur was hij gedaald tot 0,9760 dollar.