Grote operatie in Bosnië tegen netwerk Karadzic

De internationale vredesmacht in Bosnië, SFOR, is een grootscheepse operatie begonnen om het logistieke netwerk te ontmantelen dat Radovan Karadzic, oud-leider van de Bosnische Serviërs, in staat stelt zich al jaren aan arrestatie te onttrekken. Karadzic wordt gezocht wegens oorlogsmisdaden.

SFOR trok gisteren met tientallen pantserwagens, een tankwagen met water, een ambulance en een mobiele keuken op naar het stadje Celebici, 70 kilometer ten zuidoosten van Sarajevo, in het grensgebied tussen Bosnië en Montenegro. De militairen betrokken het dorpshuis en bouwden controleposten en versterkingen met zandzakken. Dat alles maakt duidelijk dat SFOR een operatie op touw zet die een aantal dagen zal duren.

Het doel van de operatie is volgens SFOR-woordvoerder Scott Lundy het ontmantelen van Karadzic' ,,netwerk van mensen en plekken'', dat hem helpt te ontkomen aan aanhouding. Aangenomen wordt dat Karadzic zich meestal bevindt in het Bosnisch-Montenegrijnse grensgebied. Het is bergachtig, dunbevolkt en moeilijk toegankelijk en de loyaliteit met Karadzic is er groot. Als het hem in het Bosnische deel van de regio te heet onder de voeten wordt kan hij makkelijk de grens met Montenegro over, waar SFOR niet kan komen. Daarom is het volgens Lundy van belang het netwerk aan te pakken dat hem in staat stelt zich schuil te houden.

SFOR zal patrouilles uitvoeren op de grond en met helikopters en zich daarbij op dit moment op één oord concentreren, Celebici. Dit stadje was in februari al het toneel van een SFOR-operatie tegen Karadzic. Zwaarbewapende gemaskerde soldaten bestormden het dorp, brachten explosieven tot ontploffing en doorzochten huizen, maar vonden niets. Ze richtten wel veel schade aan, die later moest worden vergoed. Gisteren gingen de SFOR-soldaten omzichtiger te werk. Een van de leiders van het dorp uitte zich boos over de met prikkeldraad en zandzakken beveiligde controlepost van SFOR, maar was tevreden dat het er rustiger aan toe ging dan in februari.

Karadzic is met zijn voormalige legerleider Ratko Mladic de belangrijkste nog voortvluchtige verdachte van het Joegoslavië-tribunaal. Hoofdaanklager Carla Del Ponte wil Karadzic in oktober in de beklaagdenbank in Den Haag zien, met zijn voormalige rechterhand Momcilo Krajišnik en met zijn opvolgster als president van de Servische Republiek, Biljana Plavšic. Krajišnik zit in Den Haag gevangen. Plavšic heeft zich vrijwillig bij het tribunaal gemeld; ze mag het begin van haar proces thuis afwachten.

www.nrc.nl: joegoslavië-tribunaal