Getronics saneert schulden

Automatiseringsbedrijf Getronics zal nog dit jaar bekendmaken hoe het de schulden van het bedrijf zal verminderen. De onderneming streeft ernaar de huidige 630 miljoen euro aan leningen terug te brengen tot 400 à 450 miljoen.

Dat zei financieel directeur J. Docters bij de presentatie van de halfjaarcijfers. Hij wilde niet zeggen hoe Getronics zijn schuldenlast wil verminderen. Tot de mogelijkheden behoort het afstoten van bedrijfsonderdelen en het vervangen van de huidige uitstaande leningen door nieuw uit te geven aandelen.

De koers van het bedrijf is de afgelopen weken sterk gedaald na groeiende zorgen over Getronics' overlevingsmogelijkheden. Bestuursvoorzitter P. van Voorst noemde de huidige koers ,,beschamend en onterecht''. Volgens collega Docters blijkt uit de cijfers ,,hoe kwaadaardig de geruchten over een bankroet van Getronics zijn geweest''. De onderneming heeft overwogen om zijn cijfers twee dagen eerder bekend te maken in reactie op de onrust onder aandeelhouders. Van der Voorst zei vooral ,,geïrriteerd'' te zijn doordat afnemers van Getronics ,,aarzelen met hun opdrachten door de publicaties in de pers'' en vragen stellen over de continuïteit van de onderneming. ,,Die is volstrekt niet in het geding.''

Het bedrijf heeft nog 21 maanden de tijd om vervangende financiering voor een banklening te vinden. De banken, waar Getronics momenteel 295 miljoen heeft geleend, eisen dat het bedrijf met de brutowinst een onbekend aantal keer de rentelasten kan betalen. De precieze eis wilde Getronics niet geven, maar op dit moment zit de onderneming er ,,ruim boven''. In het eerste halfjaar verbeterde deze `rentedekking': Getronics kan meer dan zes keer zijn rentelasten betalen uit de brutowinst.

Het bedrijf boekte in het eerste halfjaar een winst van 4 miljoen euro op een omzet van 1,8 miljard. Vorig jaar leed Getronics in die periode een verlies van 77 miljoen. Het aantal medewerkers slonk met 1.936 tot 28.336. Het bedrijf temperde zijn winstprognose voor de tweede jaarhelft door de ,,moeilijke marktomstandigheden''. Beleggers waren vanochtend enthousiast. Getronics was de grootste stijger in de AEX-index en klom met 13 procent naar 0,93 eurocent.