EN VERDER

Muziek bij Het Loo

Het Reizend Muziekgezelschap van Christiaan Borgeeft op 18 augustus een aantal openluchtconcerten in de tuinen van Paleis Het Loo in Apeldoorn. Aan de concerten doen ook jonge musici van de conservatoria in Rotterdam en Enschede mee. Het is de zevende keer dat het gezelschap van Bor dit Zomermuziekfestival geeft. De dag begint om 12.15 uur met werken van Brahms en Dohnányi. In de middag spelen jonge musici op verschillende podia composities van onder anderen Bartók, Brahms, Britten en Leclair. De picknickmand kan mee, want tussen de muzikale onderdelen is er genoeg ruimte om in het gras van de meegebrachte versnaperingen te genieten.

Het Reizend Muziekgezelschap, Paleis Het Loo, Apeldoorn. 18 aug. vanaf 12.15 uur. Kaarten bij Het Reizend Muziekgezelschap, Amsterdam. Tel. 020-3207438 (do), fax 020-4277774. www.muziekgezelschap.com. Of op 18 aug (beperkte verkoop) vanaf 10 uur aan de kassa's van Paleis Het Loo. Inf. 0900 1681636.

Paleisdak

Niet alleen de muziek is een reden Paleis Het Loo te bezoeken. De hele maand augustus nog is elke woensdag gelegenheid het dak te bezoeken dat een spectaculair uitzicht biedt over de tuinen en de omgeving van het paleis. In de zeventiende eeuw was dit uitzicht alleen voorbehouden aan hoge gasten. De trap door de zolder van het paleis komt uit in het paviljoen waarin koningin Mary thee dronk met haar hofdames.

Paleis Het Loo. Paleis en tuinen zijn het hele jaar open van di t/m zo 10-17 uur. Dak toegankelijk op woensdagen in augustus. Entree €7. Inl. 055-5772400. www.paleishetloo.nl.

Fuchsiashow

De fuchsia, de decoratieve bellenplant, is de hoofdpersoon van de show Florabelle 2002 bij Idee-Tuinen in Zoetermeer. De plant, die vele verschijningsvormen kent, worden door het hele tuinencomplex heen verwerkt, inclusief het entreegebouw en het restaurant. Naast het bezichtigen van de uitgebreide fuchsiacollectie kan de bezoeker ook alles te weet komen over verzorging en vermeerdering van deze plant.

Fuchsiashow Florabelle 2002. Idee-Tuinen, Voorweg 192, Zoetermeer. 21 t/m 25 aug. wo-do 10-18u, vrij 10-21u, za-zo 10-17u. Tel. 079 3203420. www.ideetuinen.nl.

Historische treinen

De geuren van wierook en specerijen en zachte gamelanklanken hullen het Nederlands Spoorwegmuseum in Utrecht drie dagen lang in Oosterse sferen tijdens de `Pasar Perron'. Tussen de treinen op de perrons staan meer dan 90 kramen waar kooplieden Aziatische koopwaar aanbieden, waaronder batikkleding, sieraden, aardewerk, meubels en houtsnijwerk. Op het podium op het Pasarplein treden artiesten op als Trafassi, The New Diamonds, Rudi van Dalm, Justine Pelmelay en de swingband First Step. Verschillende dansgroepen verlenen medewerking en ook Wieteke van Dort als Tante Lien geeft acte de présence. Voor kinderen is er een speciaal kinderprogramma met onder meer een dagelijkse drakenoptocht.

Pasar Perron. Het Nederlands Spoorwegmuseum, Maliebaanstation, Utrecht. Vrij 16 aug 10-22u, za 17 aug 11.30-22u, zo 18 aug. 11.30-19u. Tel. 030-2306206. www.spoorwegmuseum.nl.

Countryshow

Autotron Rosmalen tracteert zijn bezoekers op 17 en 18 augustus op een groot evenement in Country & Western stijl. Bands uit Nederland en België, line-dansshows, een indianendorp, een western-boerderij en een cowboydorp voor de kinderen – alles is gratis toegankelijk voor mensen die hun entree voor Autotron hebben betaald. Zaterdag 17 augustus wordt een wereldrecordpoging gedaan. Dan proberen minimaal 6275 personen tegelijkertijd dezelfde line-dans uit te voeren op countrymuziek. Kinderen kunnen in de cowboy-fun-village deelnemen aan spelletjes als luchtbuks schieten, spijkerslaan, spijkerbroek hangen en boomstamzagen.

The Grand Country Fair. Autotron Rosmalen, Brabant. Za 17 aug 10-22u, zo 18 aug 10-20u. Voorverkoop bij TicketService Nederland, 09003001250, grotere postkantoren, GWK-stationskantoren en de grotere VVV-kantoren. www.thegrandcountryfair.nl

Biesbosch

Drie uur lang met een `fluisterboot', een elektroboot op zonne-energie door de kleine Biesboschkreken. Dat kan nog enkele keren in de maand augustus. Op 17, 24 en 31 augustusis er een Grienduilentocht waarbij tijdens een vaartocht en een wanddeling door grienden en wilgenvloedbossen ook de cultuurhistirie aan bod komt. Op 16 en 30 augustus kan er worden gevaren en stevig gewandeld over oneffen terrein tijdens de Huiswaardtocht. De Wetlandtocht op 23 augustus voert naar twee natuurgebieden in verschillende stadia van ontwikkeling. Dagelijks kan ook voor kortere tochten van een uur worden ingescheept.

Biesboschtochten beginnen om 10 uur vanaf Bezoekerscentrum De Hollandsche Biesbosch, Baanhoekweg 53, Dordrecht. Res. 078-6305353.