Eerste mormonentempel in Nederland open

Aan de Osijlaan in Zoetermeer is op een grasveld in een woonwijk de eerste mormonentempel van Nederland verrezen. Het bouwwerk is uit natuursteen opgetrokken en meet in totaal 2.700 vierkante meter. De tempel wordt zondag 8 september gewijd met vier speciale diensten. Daarna is het gebouw uitsluitend nog voor leden toegankelijk, maar van 17 tot 31 augustus kunnen ook anderen een kijkje nemen. `De kerk van Jezus Christus van de Heiligen van de Laatste Dagen', zoals de mormoonse kerk voluit heet, werd in 1830 door de Amerikaan Joseph Smith gesticht. Volgens Smith nadat Jezus aan hem was verschenen en Smith het heilige boek van Mormon had gevonden. Dat boek vormt naast de Bijbel de kern van het mormoonse geloof.

Inmiddels telt de gemeenschap elf miljoen leden. In Nederland zijn dat er 7500, verdeeld over 40 gemeenten. Ze moesten tot nu toe voor speciale ceremonieën uitwijken naar de Tempels in Frankfurt of Londen. Met die in Zoetermeer, zijn er nu acht tempels in Europa en 114 wereldwijd.

De Heiligen van de Laatste Dagen geloven dat de sacramenten, zoals doop en huwelijk, eeuwigdurend zijn. Om ook hun voorouders daarin te laten delen, is het mogelijk hen na hun dood alsnog te dopen. Vandaar dat de mormonen beschikken over de grootste collectie genealogische gegevens ter wereld.

Wie de tempel in Zoetermeer binnnenkomt, waant zich eerst in een Amerikaans hotel, met een lobby, zithoekjes, kersenhouten lambrizering en licht bloemetjesbehang. Ook verder maakt het gebouw van binnen een andere indruk dan men zou verwachten van een heiligdom. Links naast de entree is de doopruimte. Er is een achthoek in de vloer uitgespaard met daarin ongeveer 80 cm water.

Ieder vertrek op weg naar de heiligste ruimte, de Celestiale Zaal, is iets hoger gebouwd dan de voorgaande. De zaal zelf, die de verheerlijkste staat symboliseert die bereikt kan worden door te leven volgens het evangelie van Jezus Christus, is niet ingericht als een heiligdom, maar doet eerder denken aan een huiskamer met banken, salontafels en schilderijen aan de muur. De kerkleden lopen gewoonlijk door de tempel in witte gewaden om de onderlinge gelijkheid te benadrukken.