DUITSLAND

Politieke opera

Na Carmen, Elektra, Aida en Turandot schopt nu ook de Duitse CDU-bazin Angela Merkel het tot titelheldin van een opera. Angela - eine Nationaloper is van 18 augustus t/m 22 september op een ongewone locatie te zien, en wel op het station `Reichstag' van de onvoltooide Berlijnse metrolijn 5. Een politieke plek, pal onder de zetel van de kanselier, die ook in de opera voorkomt.

Angela - eine Nationaloper, inl 0049-3053215321.

Kestner en Imi Knoebel

Ze heeft twee wereldoorlogen, vele verhuizingen, recordjaren en bezoekersdips overleefd. De Kestner-Gesellschaft in Hannover bestaat 75 jaar, maar het museum was ook een tijdje dicht. Na een tentoonstelling over de `ontaarde' schilder Franz Marc in 1936 deed de Gestapo de deuren op slot. Een andere `ontaarde' schilder, de expressionist Emil Nolde, opende ze weer in 1948. Al die hoogte- en dieptepunten passeren de revue tijdens een retrospectief dat de Kestner-Gesellschaft komende weken aan zichzelf wijdt. Gelukkig blijft het niet bij navelstaren alleen. Want ter gelegenheid van het jubileum organiseert het museum nòg een tentoonstelling, met werk van Imi Knoebel. Hij was een leerling van Joseph Beuys en hij werkt met simpele materialen. Met wrakhout bijvoorbeeld en gevonden voorwerpen. Zijn abstracte schilderijen contrasteren met zijn meubelachtige bouwsels maar steeds herken je de frisheid van een echte Sturm-umd-Drang-man.

Kestner en Imi Knoebel, van 16 augustus t/m 3 november. Dag 10-19u, do tot 21u; inl 00-49511701200.

Nibelungen in Worms

De Nibelungen zijn Germaanse helden, bekend van Richard Wagner. Brünnhild, Siegfried, Hagen en Kriemhild be- en ondergaan vele gruwelen en de vraag is of je daar een leuke openluchtvoorstelling van kunt maken. Regisseur Dieter Wedel probeert het, in Worms, aan de voet van de kathedraal. Moritz Rinke schreef de tekst en beroemde acteurs als Mario Adorf en Maria Schrader wagen zich aan het thriller-achtige verhaal.

Nibelungen, t/m eind september in Worms; inl 00-49624125045.

Junglefoto's

Wouden te mooi om waar te zijn: verzadigd groen, glinsterende beken en woekerende takken. Thomas Struth zetten details uit een machtige natuur om in technisch briljante foto's. Op zijn plaatjes, opgenomen in China, Japan, Australië, Brazilië en het Beierse Woud, staan geen mensen en zelfs dieren lijken zich er niet thuis te voelen. `Nieuwe beelden van het paradijs' noemde hij zijn serie, die nu in Dresden te zien is.

Junglefoto's t/m 8 september in de Staatliche Kunstsammlung Dresden, Albertinum, Brühlsche Terrasse. Dag beh do 10-18u; inl 00-493514914714 of www.staatl-kunstsammlungen-dresden.de

Middelpunt Neurenberg

In een brief uit het jaar 1471 somt de astronoom Johannes Regiomontanus de redenen op voor zijn verhuizing naar Neurenberg: hier kun je uitstekende instrumenten krijgen en, nog belangrijker, van hieruit kun je contacten met geleerden uit alle windstreken leggen. Want Neurenberg is volgens hem `quasi centrum europae' ofwel: bijna het middelpunt van de wereld. Neurenberg stelde in de middeleeuwen kennelijk wel iets voor. Leuk voor de lokale patriotten. Die ook in het `Germanisches Nationalmuseum' te vinden zijn. Daar staat nu een tentoonstelling over Neurenberg van 1400 tot en met 1800 met als titel die `quasi'-passage uit Regiomontanus' brief. De expositie toont volgens de makers onder andere ,,goudsmeedkunst voor keizerlijke en koninklijke hoven, waardevolle muziekinstrumenten van gevierde interpreten en kostbare voorbeelden van de Neurenbergse boekdrukkunst''.

Quasi Centrum Europae t/m 6 okt, Kartäusergasse 1. Di-zo 10-18u, wo 10-21u. Inl 00-499111331238 of www.quasicentrumeuropae.gnm.de

Kunst uit DDR en BRD

Wat bleef, dat was de iritatie. ,,De kunst van de DDR is na de val van de Muur altijd alleen maar afgekraakt'', klaagt tentoonstellingsmaker Eckhardt Gillen. Zijn ergernis leidde tot de dwarsige expositie `Klopfzeichen' over Duits-Duitse kunst in Leipzig. Kunst uit de jaren tachtig, even grensoverschrijdend als de waaghalzen die destijds van de Muur af sprongen. Met verbazingwekkende overeenkomsten tussen oost en west. Erhard Monden bijvoorbeeld hield in Oost-Berlijn performances onder de grond. Tegelijkertijd bedacht `Büro Berlin' in het westen van de stad net zulke alternatieve acties. Tegen die geëngageerden zetten mannen als Martin Kippenberger en Walter Dahn zich dan weer af. Van hen is de poster met deze tekst: `De revolutie in Keulen moet worden uitgesteld. De kunstenaars voelen zich vandaag te moe.'

Klopfzeichen t/m 27 oktober in het Museum der Bildenden Künste. Grimmaische Strasse 1-7, Leipzig; inl 0049-34121699.

En verder

Alex Katz t/m 18 aug in de Kunst- und Ausstellungshalle, Bonn www.bundeskunsthalle.de; Straatfeest met klassiek, rock en pop t/m 18 aug op de Kurfürstendamm in Berlijn 0049-3053215321; Kunstfest, met oa Compagnie Marie Chouinard en de Kibbutz Contemporary Dance Company, t/m 1 sept in Weimar 0049-364377; Joan Miró t/m 6 okt in het MuseumKunstPalast in Düsseldorf 0049-2118924242; Aboriginal-kunst t/m 4 nov in het Linden-Museum, Stuttgart 00-4971120223.