Drugskoeriers blijven in speciale cellen

Justitie mag drugssmokkelaars, onder wie veel bolletjesslikkers, blijven onderbrengen in speciale detentiecentra. De president van de rechtbank in Den Haag heeft dat gisteren bepaald.

Vijf cocaïnesmokkelaars spanden vorige week een kort geding aan tegen de staat, omdat zij de omstandigheden in de tijdelijke gevangenissen discriminerend vinden. Ook zou hun veiligheid onvoldoende gegarandeerd worden.

Het vonnis bevestigt dat drugskoeriers anders behandeld worden dan gedetineerden in reguliere gevangenissen of huizen van bewaring. Omdat het om een tijdelijke regeling gaat, waarvoor de regering een noodwet in het leven heeft geroepen, hoeven de gedetineerden echter niet te worden overgeplaatst, zo oordeelt de rechtbank.

De advocaat van de drugskoeriers, B. Nooitgedagt, had vorige week betoogd dat er onveilige situaties in de centra ontstaan omdat meerdere gedetineerden in één cel zitten en het bewakingspersoneel onvoldoende is toegerust. Eén van zijn cliënten zou ernstig zijn mishandeld door een medegevangene.

De koeriers klagen ook over de gebrekkige faciliteiten op het gebied van luchten, sport, arbeid en resocialisatie. In tegenstelling tot `gewone' gevangenen mogen drugssmokkelaars geen arbeid verrichten waarmee ze geld kunnen verdienen en worden ze niet voorbereid op terugkeer in de samenleving. Vooral dat laatste is kwalijk, zegt Nooitgedagt. ,,Omdat inmiddels is gebleken dat drugssmokkelaars ook na hun veroordeling niet naar een gewone gevangenis gaan, maar in de detentiecentra blijven.''

Het ministerie van Justitie bestrijdt dat de drugskoeriers niet voldoende mogen sporten en recreëreren. ,,In de detentiecentra wordt twee keer drie kwartier per dag gerecreëerd en twee keer drie kwartier per dag gelucht. Dat is meer dan het wettelijk verplichte uur sport en uur luchten per dag'', zegt een woordvoerder. Volgens Nooitgedacht zijn de regels er misschien wel, maar ,,is de praktijk anders''.

De advocaat is ,,teleurgesteld'' over het vonnis en en wil de rechtbank in Den Haag vragen of hij voorlopige getuigenverhoren mag houden. Het verzoek om de directeuren van de tijdelijke gevangenissen, het hoofd van de beveiliging en eventueel de landsadvocaat te horen, stuurt de raadsman nog deze week naar de rechtbank.

De noodwet maakt het mogelijk dat drugssmokkelaars in tijdelijke gevangenissen onder een soberder regime worden opgesloten. Momenteel zitten er 550 drugssmokkelaars opgesloten in Amsterdam, Roermond, Bloemendaal en Zeist.