Dresden vreest voor nog hoger water

De watersnoodramp in Oost-Duitsland neemt steeds dramatischer vormen aan. Nadat eerst grote gebieden in Saksen waren ondergelopen verplaatst het hoogwater in de Elbe zich nu stroomafwaarts met catastrofale gevolgen voor Saksen-Anhalt en mogelijk Brandenburg.

Meteorologen gaan ervan uit dat de wateroverlast van de afgelopen dagen nog maar het begin was. In Dresden zou het peil van de Elbe nog anderhalve meter moeten stijgen voordat de hoogwaterpiek uit Tsjechië is afgevoerd. Ook in noorden van Tsjechië verslechtert de situatie nog steeds.

De steden &Ucaron;sti nad Labem en Terezín in het noorden van Tsjechië zijn gedeeltelijk ontruimd. Verder maken de autoriteiten zich zorgen over de farmaceutische fabriek Spolena ten noorden van Praag. Het complex staat voor het grootste deel blank. Leden van de milieuorganisatie Greenpeace onderzoeken of er gifstoffen in het water terecht zijn gekomen.

In Praag zelf is het water aan het dalen, nadat het gisterenmiddag tot 7,82 meter boven het normale zomerpeil reikte – de hoogste stand sinds 1890. De duizenden Praagse evacués mogen voorlopig nog niet terug naar hun huizen.

In het stroomgebied van de Donau in Oostenrijk wordt de situatie geleidelijk wat beter. Stroomafwaarts is echter voor de Slowaakse hoofdstad Bratislava de noodtoestand afgekondigd.

De Duitse regering heeft gisteren 500 miljoen euro noodhulp ter beschikking gesteld, maar duidelijk is inmiddels dat de schade in de miljarden loopt. In hele landstreken is de wederopbouw, die sinds de Duitse eenwording in 1990 ter hand werd genomen, tenietgedaan. Tienduizenden huizen zijn onderwater gelopen, bedrijven werden vernield en de schade aan de infrastructuur is enorm. Het dodental in Saksen is opgelopen tot negen. In Tsjechië zijn zeker tien mensen omgekomen, in Roemenië zeven en in Oostenrijk vier.

De Oostenrijkse regering heeft vannacht ruim 1 miljard euro beschikbaar gesteld voor noodhulp aan particulieren en voor fiscale steun aan bedrijven die schade hebben opgelopen door de overstromingen.

Om hulpgeld vrij te maken heeft Wenen een aangekondigde belastingverlaging uitgesteld en zal het achttien in plaats van vierentwintig Eurofighters bestellen. ,,De wederopbouw en de snelle en onbureaucratische hulp hebben nu voorrang'', zei bondskanselier Wolfgang Schüssel. [Vervolg WATERSNOOD: pagina 5]

WATERSNOOD

Dresden vreest het ergste

[Vervolg van pagina 1] Terwijl in de Donau het waterpeil langzaam begon te dalen en in steden als Passau en Regensburg met opruimwerkzaamheden werd begonnen, vreesde Dresden vanochtend voor het ergste. Het waterpeil van de Elbe was afgelopen nacht onophoudelijk gestegen en voor vanmiddag werd een hoogste stand van ruim 8,50 meter verwacht. Steeds meer wijken zijn geëvacueerd.

Ziekenhuizen hebben hun intensivecare-afdelingen gesloten. Bijna tweehonderd patiënten werden door het leger overgeplaatst naar ziekhuizen elders. In de wijk Dresden-Gohlis dreigde vanochtend een belangrijke dam te bezwijken. In het Tsjechische Decín raakten vijf vrachtschepen op drift en dreven stuurloos richting Dresden. De schepen werden opgeblazen om aanvaringen met brugpeilers te voorkomen. Uit Beieren vertrokken vanochtend 1.500 reddingswerkers met materieel in richting van de stad die 480.000 inwoners telt en talloze kunstschatten herbergt.

In de grensregio ten zuiden van Dresden liepen de binnensteden van Bad Schandau en Pirna onder en werd het dorpje Weesenstein volledig door het water opgeslokt. Het kleine riviertje Müglitz bracht er complete woonhuizen tot instorten.

Kritiek was de situatie afgelopen nacht in Dessau en Bitterfeld. In Dessau mondt de Mulde uit in de Elbe. In Bitterfeld zijn vlak naast de Elbe 350 chemiebedrijven gevestigd. De dijk die het complex beschermt, hield vooralsnog stand. Bitterfeld was ten tijde van de DDR al een belangrijke standplaats voor chemische industrie en gold lange tijd als een van meest vervuilde gebieden in Europa. Milieudeskundigen vrezen dat de Elbe de vervuiling uit de bodem van Bitterfeld zal losweken. De stad zelf is compleet geëvacueerd.

In Maagdenburg werden vanochtend sluizen geopend in de hoop Elbe-water via een kanaal langs de stad te leiden. Tegelijk werd een begin gemaakt met de evacuatie van 20.000 mensen. Hier zal de Elbe pas op zondag het hoogste peil bereiken. Ook in Nedersaksen en Hamburg bereidt men zich voor op hoogwater, maar deskundigen gaan ervan uit dat de Elbe zover stroomafwaarts geen grote schade meer zal aanrichten.

Bondskanselier Schröder heeft gisteren het getroffen gebied bezocht en verklaarde de overstroming tot een kwestie van nationaal belang. Hij deed een beroep op de bevolking om de slachtoffers met giften te ondersteunen.

Uit de ondergelopen dierentuin in het noorden van Praag zijn ongeveer 400 dieren geëvacueerd. Voor een olifant, een nijpaard en een gorilla verdronken of moesten worden afgemaakt.

hoofdartikel: pagina 7

www.nrc.nl: watersnood in beeld