Containers bezorgen Nedlloyd fors verlies

Ondanks ingrijpende bezuinigingen heeft de voortdurende erosie van tarieven in het containervervoer Nedlloyd het afgelopen half jaar diep in de rode cijfers gedrukt. Het scheepvaartconcern noteerde het afgelopen kwartaal een nettoverlies van 37 miljoen euro. Dezelfde periode vorig jaar leverde nog 12 miljoen euro op. Het verlies van Nedlloyd over de eerste zes maanden van dit jaar is daardoor opgelopen tot 87 miljoen euro.

Ondanks bezuinigingen, die tot juli dit jaar al een bedrag hebben opgeleverd van 190 miljoen dollar en eind 2003 moeten uitmonden in 350 miljoen dollar op jaarbasis, blijft Nedlloyd negatief over de komende maanden. Oorzaak zijn de lagere vrachttarieven, hogere brandstofkosten en de lagere dollar. Nedlloyd is een holding die bestaat uit een 50-procentsbelang in rederij P&O Nedlloyd en eenzelfde belang in luchtvaartmaatschappij Martinair.

Het bedrijfsresultaat van de rederij is het tweede kwartaal uitgekomen op 46 miljoen euro negatief. Dat betekende een daling van 92 miljoen euro. De rederij vervoerde weliswaar 13 procent meer goederen, maar de gemiddelde vrachttarieven daalden nog sterker (15 procent) dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Martinair boekte een verlies van 3 miljoen euro.