Biograaf vindt bandopnamen van Jan Arends

De biograaf van schrijver Jan Arends, de neerlandicus Nico Keuning, is bij zijn onderzoek op drie uur onbekend bandmateriaal met de stem van Arends gestuit. Het betreft twee niet eerder uitgezonden interviews die film-editor Rob Hakhoff in 1970 met Arends hield, omdat hij de novelle Vrijgezel op kamers wilde verfilmen.

De interviews van elk anderhalf uur werden opgenomen op 10 november 1970 in Zeist en op 16 november 1970 bij Hakhoff thuis in Hilversum. Een unieke vondst, aldus Keuning. ,,Er waren tot nu toe maar acht minuten radio- en twaalf minuten televisie-interview met Arends bekend.'' Een typoscript dat Hakhoff van de gesprekken maakte werd wel al eerder gepubliceerd, in 1984 in het literaire tijdschrift Het oog in 't zeil. De naam van de interviewer werd daar toen niet bij vermeld. Via contacten in de filmwereld achterhaalde Keuning dat Rob Hakhoff de interviewer was. Die gaf hem vervolgens de oorspronkelijke opnamen.

Arends sprak met Hakhoff over de verfilming, maar ook over zijn leven als huisknecht. Keuning: ,,Hij deed dat op twee manieren: als een soort hoerenloper bij de vrouwen, en voor het geld bij de kerels.''

Schrijver, dichter en psychiatrische patiënt Jan Arends (1925-1974) was geen veelschrijver, maar zijn proza en poëzie worden nog steeds gewaardeerd. Nico Keunings biografie verschijnt komend voorjaar bij De Bezige Bij. De VPRO-radio zal rond die tijd de bandopnamen van Hakhoff integraal uitzenden.