BEELDENTUINEN

Beeldentuin Dehullu

Deze tuin in Gees behoort tot de grootste beeldenparken in Nederland. De `tuin' beslaat een oppervlakte van maar liefst zeven hectare in een verder vlak Drents akkerlandschap. De tuin is met zorg ontworpen door de eigenaar, met de cirkelvorm als een zich herhalend basispatroon: grote en kleine vijvers, boompartijen en cirkelvormige hagen. De beplanting wordt elk jaar veranderd, verbeterd of aangepast, maar grassen en hosta's voeren de boventoon. Onder de exposerende kunstenaars zijn Evert den Hartog (bronzen poema), Hetty Heyster (rode bronzen buffel), Peter Hiemstra (keramiek tafelschap). Van de Israelische Benzi Mazliah staat er een engel van betonmortel. Klein werk is te vinden in de grote binnengalerie.

T/m 29 sept. Wo t/m zo 13-17u. Groepen (v.a. 30 pers) op afspraak. Entree €4. Tot 10 jaar €3. Seizoenkaart € 10. Cat €4,50. Electroscooters beschikbaar. Inl 0524-58241 of www.dehullu-gees.nl

Plaswijck

In het Plaswijckpark in Rotterdam, grenzend aan de Bergse Plas heeft galerie Smelik & Stokking in het nieuwe rosarium een beeldentuin ingericht. Wie de beelden van dichtbij wil bekijken moet niet bang zijn voor een kloddertje ganzenpoep onder de zolen, want de dieren hebben zichzelf als levende standbeelden in het rosarium genesteld. Bij de ingang staan twee vrolijke bolle figuren van Odile Kinart. Haar werk is al jaren te vinden op de brochures van Smelik & Stokking. In totaal zijn er van een tiental kunstenaars circa 60 – vooral bronzen – beelden opgesteld, waaronder twee ranke gestaltes van Ada Stel op stelten en koppeltjeduikelende ronde dames van Lia van Vlugt.

Beeldentuin Plaswijckpark, Ringdijk 20, Rotterdam. Entree €7 (is eveneens entree voor het hele park) Inl www.plaswijckpark.nl

Nikh

(Grieks voor `overwinning') is de naam van een kleine, maar kwalitatief goede galerie/beeldentuin in Tilburg die verwijst naar de Nikè van Samotrace, het beroemde beeld in het Louvre van Parijs. Galeriehouder H. Hopman richt zich vooral op Nederlandse kunstenaars die zich in het verleden hebben bewezen: Francesca Zijlstra, Ada van Wonderen, Eric Claus. Alleen bij uitzondering koopt hij buitenlands werk aan, zoals dat van de Israëlische beeldhouwer Benzi Mazliah. Ook deze zomer is er weer veel moois te zien en wie wil krijgt advies van Hopman bij het uitzoeken van een mooie plek voor zijn of haar nieuwe aankoop.

NIKH, Bredaseweg 422, Tilburg, 013-5900651. Open van do t/m zo van 14-18u en op afspraak.

Kröller-Müller

De laatste jaren klonk steeds vaker het verwijt dat het op de Hoge Veluwe gelegen museum Kröller-Müller zou zijn ingedut. Ook de aangrenzende beeldentuin ooit het walhalla van de Nederlandse beeldhouwkunst – zou zijn status niet meer waarmaken. Daar moest iets aan gedaan worden, erkende ook conservator/adjunct-directeur Piet de Jonge. Na een lange periode van reconstructie en vernieuwing is een van Europa's grootste beeldentuinen weer open. Beelden zijn opgeknapt, verplaatst of opnieuw uitgevoerd. Ook kocht het museum enkele nieuwe objecten aan en is de tuin met 4 ha uitgebreid.

Kröller-Müller Museum, Houtkampweg 6, Otterlo, 0318-591241. Open van di t/m zo, 10-16u30.

Interart

De beeldentuin Interart, onder de rook van Den Bosch, heeft zich de afgelopen jaren een speciale plaats onder de Nederlandse beeldentuinen verworven. Zeventig beeldhouwers uit binnen- en buitenland hebben hun naam verbonden aan de tuin, onder wie zeker niet de minste. Galeriehouders Dick en Astrid Rakhorst staan bekend om hun selectieve aankoopbeleid, en blijven hun protégés vaak jarenlang trouw.

Interart beeldentuin, Gouveneursweg 6c, Heeswijk, 0413-293328. Open van do t/m zo, van 13-17u. Van 24/8 t/m 13/10 solo-expositie van Jos Dirix.

Maya Wildevuur

Op het prachtige landgoed Hiemstrastate, bij het Drentse plaatsje Hooghalen, openden Philip Wildevuur en Pascalle Verhees in 1984 een galerie-annex-beelden tuin voor figuratieve kunst. In juli en augustus vormt hun uitgestrekte achtertuin het decor voor de jaarlijkse expositie `Beelden van formaat'. Deze zomer kunnen onder meer werken van Renee van Leusden, Marianne Houtkamp en Marinus Klap worden bezichtigd.

Galerie Maya Wildevuur, Zwiggelterweg 4, Hooghalen, 0593-592411. Open vr, za, zo van 12-18u.

Sous-Terre

Connaisseurs spreken meesmuilend van `pretpark' als de naam Sous-Terre valt. Bij advertenties van het Brabantse beeldenpark wordt dan ook steevast een plattegrond afgedrukt, als betrof het de nabijgelegen Efteling. Maar wie het pr-beleid van Sous-Terre voor lief neemt, en bereid is het kaf van het koren te scheiden, komt niet bedrogen uit. Met meer dan duizend beelden, verspreid over 15.000 vierkante meter, is Sous-Terre een van de grootste beeldenparken van Nederland.

Galerie Sous-Terre, Batterijstraat 23a, Lithoijen, 0412-482159. Open za en zo van 13-17u. Ma t/m vr op afspraak.

Het Nijenhuis

Kasteel het Nijenhuis bij Heino staat bekend als een van de mooiste havezaten van Overijssel. Het herbergt de kunstcollectie van de Hannema-de Stuers Fundatie (HSF), vernoemd naar de ex-directeur van Museum Boymans Van Beuningen, Dirk Hannema (1895-1984). De HSF heeft werken van een groot aantal beeldhouwers, onder wie Zadkine, Van Pallandt, Appel en Rädecker. Tot en met 1 september is aan de vaste collectie in de kasteeltuin een tiental beelden van leden van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers toegevoegd.

Kasteel Het Nijenhuis, Heino/Wijhe, 0572-391434. Open di-zo 11-17u.

De Kazerne

In Drenthe was beeldenpark Bronneger in Bronnegerveen jarenlang een begrip. Het park werd onlangs gesloten, maar de collectie leeft voort. Begin juli heeft galeriehouder Frans Boersma `De Kazerne', een beeldengalerie-annex-beeldentuin in Nieuweschans geopend waar de gehele zomer werk te zien is van 25 Nederlandse en buitenlandse beeldhouwers, onder wie het Russische talent Amiran Djanashvili en de Spaanse Fili Plaza.

De Kazerne (ressorterend onder galerie Wiek XX), Molenstraat 5, Nieuweschans, 0597-530 737. Open do t/m zo van 13-17u.