Ballast trekt claim op bagger in

Bouwconcern Ballast Nedam trekt de claim op inlijving van het gezamenlijke baggerbedrijf met HBG in. Volgens Ballast is het niet langer nodig de call-optie op de deelname van HBG in Ballast HAM Baggeren uit te voeren, omdat het vertrouwen met de eigenaar van HBG hersteld is.

In maart kondigde Ballast-bestuursvoorzitter R. Kottman aan te onderzoeken of het mogelijk was HBG te verplichten het belang van 66 procent in de gezamenlijke baggeronderneming aan Ballast te verkopen. Ballast Nedam sloot vorig jaar de joint venture met HBG. Ballast en HBG spraken af dat beide partijen de mogelijkheid hadden de baggerfusie in zijn geheel over te nemen, zodra de bedrijfsstructuur van een van de bedrijven zou veranderen. Begin februari werd HBG echter overgenomen door het Spaanse Grupo Dragados.

HBG en Dragados stelden direct daarop dat het technisch gezien niet mogelijk was HBG te dwingen afstand te doen van het belang in de onderneming. Al in april nam een ander Spaans bouwconcern, ACS, een controlerend belang in HBG. In juni werd HBG van Dragados overgenomen door de Nederlandse onderneming BAM NBM. ,,Daardoor werd de situatie totaal anders. Na overleg met HBG en BAM NBM hebben we besloten de call-optie in te trekken'', zegt de Ballast-woordvoerder. ,,We zijn erg positief dat de lucht nu geklaard is'', stelt de woordvoerder van HBG. Ballast wil niet ingaan op de vraag of er toezeggingen door HBG of BAM NBM zijn gedaan. Beleggers reageerden negatief: de koers van Ballast verloor gisteren na de bekendmaking 6,1 procent.