AOL bekent alsnog fouten boekhouding

Een klein aantal Amerikaanse ondernemingen, waaronder het media- en internetconcern AOL Time Warner, heeft gisteren alsnog onvolkomenheden in zijn boekhouding gemeld.

Dat gebeurde op de dag dat de deadline voor bijna 700 beursfondsen verstreek om onder ede te verklaren dat hun financiële cijfers deugen. Ten minste 500 ondernemingen hebben gisteren aan deze eis van de Securities and Exchange Commission gehoor gegeven. De SEC, de Amerikaanse beurstoezichthouder, besloot tot die eis als reactie op de reeks boekhoudschandalen in de Verenigde Staten. De maatregel moet het geschonden vertrouwen onder beleggers herstellen.

Bij AOL Time Warner, tegen wie al een onderzoek loopt door de Amerikaanse autoriteiten, zou het gaan om 49 miljoen dollar in zes kwartalen, die ten onrechte als advertentie-inkomsten zijn geboekt.

De SEC heeft in juni in totaal 947 bedrijven met elk een jaaromzet van minimaal 1,2 miljard dollar ertoe verplicht dat de bestuursvoorzitter en de hoogste financiële man schriftelijk verklaren persoonlijk in te staan voor de juistheid van de cijfers. Dat aantal van 947 is later iets verlaagd wegens fusies. Het deel van de bijna 700 ondernemingen dat gisteren nog niet aan de deadline heeft voldaan, kan nog tot morgen om uitstel van ten hoogste vijf dagen vragen. De rest van de 947, die een andere kalenderindeling gebruikt, zoals bijvoorbeeld Microsoft, mag later met zijn verklaring onder ede komen.

Vorige maand heeft president Bush een wet ondertekend die de beursfondsen verplicht voortaan elk jaar met de verklaring onder ede te komen.

Analisten keken gisteren vooral uit naar de energie- en telecomsector. Na het sluiten van de beurs werd bekend dat Dynegy en Adelphia niet kunnen instaan voor hun financiële gegevens over 2001 en 2002. Dynegy lag al langer op de korrel bij de SEC, en onlangs werden diverse oud-bestuurders van kabelzender Adelphia gearresteerd op verdenking van plundering van het bedrijf.

Nederlandse bedrijven die hun beursnotering in de Verenigde Staten willen behouden, moeten ook aan de nieuwe, strenge Amerikaanse wetgeving voldoen. De aangescherpte fraudewetgeving geldt voor alle ondernemingen met een beursnotering in de Verenigde Staten. Van de meeste grote Nederlandse concerns zijn de aandelen ook verhandelbaar in New York. Het gaat in totaal om ten minste 44 Nederlandse ondernemingen.

In Duitsland heeft de ondernemerswereld fel geprotesteerd tegen de Amerikaanse eisen. Zij eist ingrijpen door de Europese Commissie.