Woede in Timisoara over verlenen gratie

In Timisoara, de stad in West-Roemenië waar in december 1989 de opstand tegen de communistische dictator Nicolae Ceausescu begon, is woedend gereageerd op de gratie die president Ion Iliescu drie voormalige officieren – in 1989 betrokken bij het bestrijden van de opstand in Timisoara – heeft verleend.

De drie vroegere officieren, een generaal, een kolonel en een majoor, werden in februari van dit jaar door het Roemeense Hooggerechtshof tot gevangenisstraffen van respectievelijk tien, acht en twaalf jaar veroordeeld wegens hun rol bij het neerslaan van de opstand in Timisoara in december 1989. Zij gaven indertijd hun ondergeschikten opdracht op de demonstrerende menigte te schieten. In Timisoara kwamen 72 mensen om het leven tijdens de opstand tegen Ceausescu. De opstand werd aanvankelijk neergeslagen, maar sloeg toch een paar dagen later over naar Boekarest. Het regime van Nicolae Ceausescu bezweek prompt.

Iliescu gaf `humanitaire redenen' op voor de gratieverlening. De drie veroordeelden zouden ziek zijn. Een woordvoerder van de president sprak gisteren tegen dat de gratieverlening politiek gemotiveerd was.

De voorzitter van de vereniging van deelnemers aan de opstand van 1989 in Timisoara zei dat Iliescu er goed aan zou doen zijn bezorgdheid om de gezondheid van de mensen uit te strekken tot de gezinnen van mensen die indertijd om het leven kwamen of gewond werden. De leider van een andere plaatselijke organisatie van `veteranen' van de revolutie tegen Ceausescu drong aan op opheldering over de `humanitaire redenen' voor de gratieverlening. ,,Iliescu zal heel wat méér moeten uitleggen dan hij heeft gedaan.''

Iliescu, van midden jaren zestig tot begin jaren zeventig een prominente medewerker van Ceausescu, is er in het verleden vaker van beschuldigd bij het voormalige officieren en leden van de Securitate, Ceausescu's geheime dienst, de hand boven het hoofd te hebben gehouden als ze in problemen komen wegens hun rol in december 1989.