Winkelverkopen laten flinke daling zien

Het omzetvolume van winkels in Nederland is in de maand juni sterk ingezakt, met 2,2 procent ten opzichte van juni vorig jaar. In het gehele eerste halfjaar van 2002 daalden de detailhandelsverkopen in volumetermen met 0,4 procent. Het is de eerste maal sinds 1994 dat zo'n daling zich voordoet.

Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanmorgen gemeld. In de voedings- en genotmiddelenwinkel werd in euro's 0,4 procent minder omgezet in juni dan een jaar geleden. Omdat de prijzen met 3,1 procent stegen, daalde het omzetvolume met 3,4 procent, aldus het CBS. In de non-foodsector (onder meer kleding, elektronica en drogisterijen), steeg de omzet in euro's met 1,8 procent. Omdat de prijzen hier met 3,4 procent stegen, resteert een daling van het omzetvolume met 1,6 procent.

Met name de woninginrichting had het zwaar, met een daling van het omzetvolume van 4,7 procent in het eerste halfjaar. Drogisterijen, doe-het-zelfzaken en textielsupers deden het juist bovengemiddeld goed.In het tweede kwartaal van dit jaar steeg het omzetvolume van de detailhandel met 0,2 procent op jaarbasis.

Morgenochtend komt het CBS met de publicatie van de economische groei over het tweede kwartaal. De consumentenbestedingen zijn daarin de zwaarstwegende factor.