Wie is waar

Wolters Kluwer krijgt een nieuwe financiële bestuurder: Boudewijn Beerkens (39), nu nog partner bij PricewaterhouseCoopers. Hij is de opvolger van Hans van Dinter die gisteren nog de halfjaarcijfers presenteerde en op 1 november vertrekt na bijna dertig jaar te hebben gewerkt bij Wolters Kluwer. Paul van der Torre (36) is de nieuwe secretaris van de raad van bestuur, maar de dertig jaar maakt hij niet vol, weet hij nu al. De afgestudeerde arts begon als assistent-chirurg, maar ,,chirurgie is een ambacht, en dat beheers je op een gegeven moment'', zegt Van der Torre. ,,Ik zag mij niet tot mijn 60ste in de kliniek werken als chirurg en aan het begin van de dag precies weten wat je die dag gaat doen.'' Hij werd consultant, bij de Boston Consulting Group. Kon hij daar misschien geen partner worden? ,,Dat vind ik geen relevante vraag. Mij ging het erom: `Wil je de regen blijven voorspellen of een ark bouwen?' Ik wil nu een ark bouwen, bij een onderneming werken.''

Karin Spaans (43) dient twee heren. Zij werkt 20 uur per week bij de gemeente Zaltbommel, waar zij zich onder meer bezighoudt met het ontwerpen van vergunningen. En 20 uur in Bergambacht als hoofd volkshuisvesting. Zij is namelijk sinds kort als interim-manager in dienst bij het adviesbureau Eiffel dat haar verhuurt aan gemeenten. ,,Ik vind het erg leuk om verschillende dingen te doen. Dat was een belangrijke reden geweest om mijn bestaan als ambtenaar op te geven'', zegt Spaans. Ze werkte in dienst van gemeenten totdat zij op 1 januari 2001 consultant werd bij Plangroep Den Dolder – haar vorige werkgever. Er is de afgelopen jaren wel wat veranderd op de gemeentelijke burelen, vooral sinds de rampen in Enschede en Volendam. ,,Bij vergunningen wordt nu veel scherper gelet op de naleving van de regels. In de gemeenten waar ik werk zijn nog niet alle vergunningen in orde, maar wel zijn alle bedrijven gecontroleerd op brandveiligheid.''

Net als Spaans werkt ook Hans Moonen (40) als adviseur voor de overheid. Op 1 juli is hij benoemd tot divisiedirecteur Overheid bij Logica Nederland. Het gesternte lijkt ongunstig met een kabinet dat wil bezuinigen op externe raadgevers. ,,Dat is waar'', zegt Moonen, ,,maar tegelijkertijd zet het kabinet de hele overheid op de helling. Denk aan het onderwijs, wachtlijsten in de zorg, immigratie – terreinen waar het komende half jaar veel moet gebeuren. Daar zijn externe adviseurs echt bij nodig.''

Albert Akkerman (50) is sinds 1 juli directeur van SPF Beheer, dat de administratie doet voor de pensioenfondsen van busbedrijven zoals Connexxion en Arriva en van de Spoorwegen. Deze fondsen behoren met een gezamenlijk vermogen van 11,5 miljard tot de grotere in Nederland. Een aardige carrièrestap dus voor Akkerman die van het Sociaal Fonds Schilders komt. Voor pensioenfondsen zijn het roerige tijden door de koersdalingen op de beurzen, maar de fondsen van Akkerman staan er goed voor. Hij is van plan door te gaan met het vergroten van de invloed van de aandeelhouders in het ondernemingsbestuur onder de vlag corporate governance. ,,Op die manier proberen we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid in te vullen. Een grotere rol voor de aandeelhouder kan helpen bij het voorkomen van uitwassen'', zegt Akkerman met een verwijzing naar de boekhoudschandalen rond onder meer Enron. ,,Pas de laatste tijd beginnen ondernemingen wat meer open te staan voor een vergroting van de rol van de aandeelhouder. Dat is een voordeel van die schandalen.''