Waterpeil in Moldau nog verder gestegen

Het waterpeil van de Moldau in de Tsjechische hoofdstad Praag is de afgelopen nacht elk uur met zes centimeter gestegen. Het bereikt mogelijk vanmiddag zijn hoogste punt. Maar volgens de Tsjechische autoriteiten zal de historische binnenstad van Praag op de oostelijke oever van de Moldau vermoedelijk niet onderlopen.

Opnieuw zijn vannacht enkele stadsdelen in Praag ontruimd, waaronder de joodse wijk Josefov. Eerder werden in de Tsjechische hoofdstad al ruim 50.000 mensen uit voorzorg geëvacueerd. Elders in het land hebben nog eens 150.000 mensen hun huizen moeten verlaten.

De overstromingen in Tsjechië hebben tot nu toe aan negen mensen het leven gekost. De schade in het hele land wordt geschat op vele honderden miljoenen euro's. De Europese Commissie onderzoekt hoe de kandidaat-lidstaat van de EU kan worden geholpen. Voor de dertien kandidaten bestaat een speciaal steunprogramma.

EU-landen als Duitsland en Oostenrijk kunnen een beroep doen op regionale steunfondsen van de Unie. Ook daar veroorzaakt de aanhoudende regenval nog grote problemen. In Oostenrijk heeft het noodweer inmiddels zeven levens geëist. De schade wordt op zeker 3 miljard euro geschat.

In de landen die zijn getroffen door de wateroverlast is het treinverkeer ontregeld of onmogelijk geworden. Zo hebben de Duitse spoorwegen gemeld dat Dresden en Praag niet meer per trein bereikbaar zijn.

reportages: pagina 5

www.nrc.nl: watersnood in beeld