VS zetten deur renteverlaging op een kier

De Amerikaanse rente wordt niet verlaagd, maar de Amerikaanse centrale banken zijn minder gerust geworden op het economisch herstel van de Verenigde Staten dan twee maanden geleden.

Dit heeft de Federal Reserve Board (Fed), het Amerikaanse systeem van centrale banken, gisteren laten weten na afloop van de tweemaandelijkse vergadering van zijn monetaire-beleidscomité. De uitkomst van de vergadering kwam overeen met wat op de financiële markten was verwacht, maar toch drukte het uitblijven van een renteverlaging op de aandelenkoersen. Het Dow Jones-gemiddelde verloor gisteren uiteindelijk 2,4 procent, vanmorgen stonden de Europese beurzen ook op verlies.

Vorige week stak, na bekendmaking van slechte macro-economische cijfers, op de financiële markten de verwachting de kop op dat de Fed nogmaals de rente zou verlagen. In 2001 brachten de centrale banken de rente al in elf snelle stappen terug van 6,5 procent tot de huidige 1,75 procent. Dit jaar heeft de Fed daarin geen verandering gebracht.

Van een renteverlaging kwam het gisteren niet, maar in een bijgeleverde verklaring hielden de centrale banken die mogelijkheid wel open. Sinds maart duidde de Fed de economische situatie aan als ,,een balans'' tussen inflatiedruk en economisch herstel. Gisteren veranderde de toon. De Fed stelt nu dat ,, de risico's vooral liggen bij omstandigheden die economische verzwakking veroorzaken''. Die verzwakking wordt volgens de centrale banken verlengd door de gedaalde beurskoersen en problemen bij de financiële rapportage van bedrijven.

In een reactie op het nieuws daalde de Amerikaanse lange-termijnrente flink. Het effectieve rendement op tienjaars staatsobligaties in de VS zakte naar 4,11 procent. Dat is het laagste niveau sinds begin jaren zestig.

Een peiling van het persbureau Reuters onder banken die op de geldmarkt in direct contact staan met de Fed wees gisteravond uit dat van de 21 er maar 6 rekening houden met een renteverlaging in de komende maanden.

De Amerikaanse president Bush zei, tijdens een bijeenkomst in de Texaanse stad Waco, ,,ongelooflijk optimistisch'' te zijn over de Amerikaanse economie. ,,Het zijn misschien moeilijke tijden hier in Amerika, maar dit land is daar vroeger ook doorheen gekomen en dat lukt ons nu weer.''

Uit gegevens over de Amerikaanse detailhandelsverkopen in juli bleek dat de verkopen met 1,2 procent gestegen zijn ten opzichte van de vorige maand. De stijging komt vooral door de autoverkopen, die zijn opgestuwd door de hervatting van de renteloze financiering van nieuwe auto's. Zonder auto's stegen de verkopen met 0,2 procent.