VNU verrast met stijging kwartaalwinst

Informatieconcern VNU heeft in het tweede kwartaal een grotere winst geboekt dan verwacht. Op de Amsterdamse effectenbeurs steeg het aandeel VNU daardoor met 8,2 procent tot 21,64 euro.

VNU lijkt te profiteren van de metamorfose die het de afgelopen jaren heeft ondergaan. VNU verkocht de afgelopen jaren publieksbladen als Libelle, Margriet en Nieuwe Revu om minder afhankelijk te zijn van de conjuncturele eb- en vloedbewegingen. De tijdschriften, evenals de verkochte dagbladen, zijn zeer gevoelig voor economische ontwikkelingen omdat deze een directe impact hebben op de advertentiemarkt. VNU kocht media- en marktinformatiebedrijven zoals AC Nielsen in de Verenigde Staten.

Het concern boekte in de eerste helft van 2002 een winst voor afschrijvingskosten van acquisities en buitengewone lasten van 201 miljoen euro, een stijging van 5 procent. De winst per aandeel voor afschrijvingen steeg met 3 procent naar 82 cent waar analisten gemiddeld hadden gerekend op zo'n 70 cent.

Ook de stijging van de winst per aandeel over heel 2002 zal zo'n 3 procent zijn, aldus VNU. Volgens analisten is deze verwachting, gebaseerd op pariteit tussen dollar en euro, nogal conservatief. VNU had nog geen concrete winstverwachting gegeven. De omzet daalde met 10 procent naar 2,16 miljard euro, vooral door het wegvallen van de consumententijdschriften die in juli 2001 aan het Finse Sanoma werden verkocht. Branchegenoot Wolters Kluwer maakte gisteren ook cijfers bekend die beter waren dan de markt had verwacht. Wolters Kluwer boekte net als VNU een koersstijging op de beurs, met 1,9 procent tot 16,05 euro.

De winst werd gedragen door de divisies Media-informatie, een stijging van het bedrijfsresultaat van 74 naar 96 miljoen euro, en de Gouden Gidsen waar de winst met 2 miljoen afnam naar 98 miljoen.

De vakbladen blijven het zorgenkind binnen het bedrijf. De bladen, waaronder Intermediair en Computable, lijden door de economische tegenwind onder een sterke daling van het aantal advertenties. Het bedrijfsresultaat van de divisie nam af van 96 miljoen naar 78 miljoen euro.