VNU eenzame stijger op beurs

Uitgeversconcern VNU en IT-bedrijf Getronics waren vanmorgen de weinige uitzonderingen op een slechtgestemde Amsterdamse beurs. ASML en Philips daalden met respectievelijk 8 en 5 procent in reactie op de omzetwaarschuwing van de Amerikaanse fabrikant van chipmachines Applied Materials.

De aandelenkoersen waren in heel Europa lager, nadat Wall Street gisteren negatief reageerde op het uitblijven van een renteverlaging door de Amerikaanse centrale banken. Die lieten de geldmarktrente na afloop van hun vergadering gisteren ongemoeid op 1,75 procent, maar hielden de deur open voor een stap in de nabije toekomst.

Op Wall Street eindigde het Dow Jones-gemiddelde gisteren 2,4 procent lager, en dat kreeg vanmorgen navolging in Europa.

De AEX-index stond met een verlies van 7,57 punten ruim 2 procent lager op 349,87 punten. De VNU-aandelen stegen in de ochtend ruim 8 procent in waarde, na meevallende kwartaalcijfers.

Bij de minderverhandelde aandelen in de Midkap-index ging de aandacht uit naar het winkelconcern Vendex. Het aandeel zakte circa 3 procent. Aanleiding waren de omzetcijfers van het moederbedrijf van V&D, Bijenkorf, Hema en andere winkels. De omzet was weliswaar beter dan van concurrenten, maar vertoont een dalende lijn. Beleggers verwachten dat Vendex binnenkort matige winst rapporteert over dezelfde periode.

Bij de kleinere bedrijven zakte Wegener met 4 procent. Dat had in de ochtend gewaarschuwd dat de advertentie-inkomsten harder teruglopen dan verwacht, zodat ook de winst lager uitvalt dan eerder aangekondigd.

Ook op de overige beurzen in Europa overheersten dalingen. In Parijs zakte de CAC-index 2,4 procent. De Londense FTSE-index verloor 1,3 procent en de DAX-index in Frankfurt daalde 2,6 procent.

In Parijs zakte Vivendi Universal 0,9 procent ondanks de aankondiging dat het voor 10 miljard euro aan activa gaat verkopen om de schuldenlast te verminderen. In Frankfurt wist alleen Epcos, dat in de DAX-index opgenomen blijft, te stijgen.

De effectenbeurs in Tokio is vanmorgen met een klein verlies gesloten. De Nikkei-index daalde 50,20 punten (0,5 procent) tot 9638,41. Ook op de overige beurzen in het Verre Oosten waren overwegend verliezen te zien.