Vivendi verkoopt bedrijfsonderdelen

Vivendi Universal gaat onderdelen ter waarde van 10 miljard euro verkopen. Dit maakte het bedrijf vanochtend bekend, voorafgaand aan de bekendmaking van de resultaten van het tweede kwartaal.

Volgens J. Fourtou, sinds anderhalve maand directeur van het op één na grootste mediabedrijf ter wereld, zal de komende negen maanden al voor 5 miljard euro verkocht worden. De operatie is bedoeld om de schuldenlast te verlichten. Begin dit jaar bedroeg die schuld 19,1 miljard euro.

Als eerste zal de Amerikaanse educatieve uitgever Houghton Mifflin worden verkocht. Er zou zich al een koper hebben gemeld. De voorganger van Fourtou, de op grote schaal bedrijven opkopende J. Messier, kocht het bedrijf juni vorig jaar voor 2,2 miljard. De overnames van Messier kostten Vivendi bijna 77 miljard euro. Toen de gevolgen van Messiers overnamebeleid dit voorjaar zichtbaar werden, verloor het aandeel Vivendi 75 procent van zijn waarde.

De verkoop van bezittingen volgt op een afwaardering van Vivendi met 17 miljard euro eerder dit jaar. Fourtou, die voor de sanering de vrije hand heeft gekregen van het bestuur, wil met zijn nu aangekondigde maatregel ook de verminderde beurswaarde opvangen van USA Networks, een door Messier eind 2001 aangekocht Amerikaans kabelbedrijf.

In juli maakte Fourtou bekend de buitenlandse filialen van betaaltelevisiekanaal Canal+ te zullen verkopen en slechts het Franse moederbedrijf te behouden. Daarmee maakte hij een eind aan onrust onder het personeel, hetgeen ook de bedoeling was van een nog begin augustus verzonden e-mail aan het personeel van Houghton Mifflin waarin hij geruchten over verkoop van dat bedrijf ontkende.

Vivendi boekte in de eerste zes maanden van dit jaar een omzet van 30 miljard euro, 13 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.