`Vergunning per wedstrijd vragen'

Burgemeester Brouwer van Utrecht wil dat FC Utrecht voortaan voor elke voetbalwedstrijd een vergunning aanvraagt. De gemeenteraad moet nog akkoord gaan met de maatregel tegen het supportersgeweld.

Volgens Brouwer doet Utrecht dit als eerste gemeente. In andere plaatsen is hooguit de variant van kracht dat een club voor het hele seizoen een vergunning moet aanvragen. FC Utrecht moet in de aanvraag een plan voor handhaving van de openbare orde in het stadion voorleggen. De gemeente is verantwoordelijk voor de veiligheid daarbuiten.

De voetbalclub reageerde verrast op de woorden van de burgemeester. ,,Vorig jaar is deze maatregel al aangekondigd. De achtergrond was een voorvalletje bij de Jaarbeurshal, waar de burgemeester niet kon bepalen dat er minder toeschouwers inkwamen dan de organisatie wilde. Toen heeft ze besloten dat voor elk evenement een vergunning moest komen. Met het recente vandalisme heeft dit verder niets te maken.'' Lastig noemde Utrecht het wel. ,,Het zal tot de nodige bureaucratische rompslomp leiden. Bovendien kost het aanvragen van een vergunning geld. Maar het is niet zo dat we nu ineens maatregelen moeten gaan invoeren die er nog niet waren.''

Verder buigt de gemeenteraad zich over de rechten en plichten van de voetbalclub. Bijvoorbeeld door vast te gaan leggen welke spreekkoren van fans wel of niet toelaatbaar zijn. Volgens een woordvoerder van de club is ook hier weinig nieuws onder de zon. ,,Nadat burgemeester Cohen van Amsterdam vorig seizoen na discriminerende spreekkoren een trein met Utrecht aanhangers terugstuurde, is al onmiddellijk overleg gevoerd hoe dit probleem structureel aan te pakken.

,,Als club hebben wij aan het publiek duidelijk gemaakt dat we dit soort dingen ook streng zullen aanpakken. Daarover bestaan geen misverstanden.''