Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over het groeind aandal Nederlanders dat in betalingsproblemen komt. Nog nooit leenden we zoveel als in de afgelopen jaren, maar nu de economie stagneert, hebben steeds mensen moeite om aan hun betalingsverplichtingen te voldoen. Ned.2, 18.15-18.43u.

DOCUMENTAIRE

ZDF-dokumentation. Medellín, het centrum van de Colombiaanse cocaïnehandel, is sinds decennia het toneel van een keiharde drugsoorlog. Vooral de kinderen zijn de dupe van het dagelijkse geweld op straat. Afl.: Schmutzige Geschäfte – Die Kinder als Opfer. ZDF, 22.45-23.15u.

De stand van de zon. Over het leven van een doorsnee Indonesisch gezin. De tegenstellingen tussen christendom en islam en de economische crisis leiden tot familieconflicten. Deze documentaire van Leonard Retel Helmrich ontving diverse prijzen. Op de IDFA 2001 in Amsterdam werd hij derde bij de publieksprijs. Ned.1, 22.50-0.10u.

Bewogen leven. Sabrina, 12 jaar, is nauwelijks één meter groot en weegt nog geen elf kilo. Haar lichaam is even verschrompeld en gerimpeld als dat van een 90-jarige. Sabrina is de enige in Zwitserland die aan de verouderingsziekte progeria lijdt. Afl.: Sabrina, te jong om oud te zijn. Canvas, 23.00-23.55u.

AMUSEMENT

The way we cooked. Eerste deel van een drieluik over de invloed van Britse tv-koks in de afgelopen 50 jaar. Fanny Cradock zorgde ervoor dat het koken in de belangstelling kwam te staan in het naoorlogse Engeland en Graham Kerr introduceerde humor en gezonde voeding in de keuken. BBC2, 21.00-22.00u.

Tv-show op reis. Herhaling van het portret over de Italiaanse acteur Marcello Mastroianni en een gesprek met de vrouw die 22 jaar lang haar leven met hem deelde, Anne Maria Tato. Verder ontmoetingen met Hollywood-veteraan Glenn Ford en de Amerikaanse Beatrice Muller die op de Queen Elisabeth woont. Ned.2, 21.45-22.40u.

KUNST

Het uur van de wolf: Gene Kelly. Zie tv-vooraf. 19.58-21.30u.

FILM

. Jean de Florette (Claude Berri, 1986, Frankrijk). Marcel Pagnols roman L'eau des collines, waarop tweedelige cyclus Jean de Florette/Manon des Sources is gebaseerd, geldt als enigszins ouderwets – een soort Provençaalse Heimat-literatuur. Yves Montand praat met een zwaar boerenaccent en Gérard Depardieu speelt een maffe stedeling die tegen beter weten in een boerenbedrijfje wil opzetten. Canvas, 21.00-23.00u.

Fright Night (Tom Holland, 1985, VS). Onderhoudende horrorkomedie over jongeman die denkt dat zijn buurman een vampier is, maar natuurlijk gelooft niemand hem. V8, 22.30-0.20u., onderbroken door reclame.

Heartbreak Hotel (Chris Columbus, 1988, VS). Vrolijke tienerfantasy waarin jonge rock 'n' roller anno 1972 niemand minder dan Elvis Presley (David Keith) kidnapt. BBC1, 0.35-2.15u.

Pardners (Norman Taurog, 1956, VS). Voorlaatste van de zestien komedies die Jerry Lewis en Dean Martin maakten is een western waarin het tweetal over een prijsstier beschikt en bandieten tegenkomt. Morgen, SBS6, 13.40-15.20u., onderbroken door reclame.

RADIO

Radio urbania. Reportage over wat stadskinderen in hun zomervakantie doen. Verder columnist Henk Hofland, in zijn vrije tijd bootjesbouwer en schrijver van het boek Rederij Hofland. 747AM, 18.30-19.10u.

Kunststof. Gesprek met hoofdredacteur van dagblad Het Parool Erik van Gruijthuijsen over de plannen zich van het media-concern PCM af te scheiden. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van programmamaker Frans Bromet in Ilpendam een gesprek met Anton Haakman over zijn roman Leven Brand en Inbraak. Verder een gesprek met H.J. de Roy van Zuydewijn over de vertalingen die hij maakte van het toneelwerk van William Shakespeare en in het tweede uur een gesprek met Ger Thijs over Een sterke afgang. Tot slot opnamen van Maestro Echoplex. 747AM, 22.02-24.00u.

Met het oog op morgen. Behalve de toelichtingen op het nieuws ook oud-CDA-Kamerlid Pieter-Jan Biesheuvel over Wooden Heart van Elvis Presley en waarom dit lied de strijd tussen hem en zijn zus beslechtte. Radio 1, 23.04-24.00u.