Perziken uit de oven met amandelkorst

Heerlijke perziken zijn al enige weken te koop. Zoet, veel sap en met goudgeel vruchtvlees. Koop de perziken bij een goed gesorteerde groenteman, op de markt of bij Turkse of Marokkaanse winkels. Bij die verkooppunten is lekker en rijp fruit verkrijgbaar. Stop de perziken eens onder een amandelkorst en bak het geheel in de oven. Het is een heerlijk nagerecht met zomerfruit voor dagen dat de zon het even af laat weten.

Bereiding: Leg de perziken tien tellen in een grote pan met kokend water, schep ze uit de pan, spoel ze koud onder stromend water en trek de velletjes eraf; hoe rijper de perzik, hoe korter de vruchten in het kokende water hoeven de liggen. Snijd het vruchtvlees van de perziken in kwarten van de pit af en snijd de partjes vervolgens in stukken (niet al te klein). Of snijd het vruchtvlees direct in grove stukken van de pit af. Doe de stukken perzik in de pasteivorm en strooi het gemberpoeder er overheen. Leg de kersen tussen de stukken perzik. Vermeng suiker, volkorenbloem en zout met elkaar in een beslagkom en snijd de stukjes boter met een deegkruimer (of met twee messen) door het bloemmengsel zodat middelfijne deegkruimels worden verkregen. Verbrokkel de amandelspijs en snijd de stukjes met de deegkruimer door het kruimeldeeg. Bedek de perziken en kersen met de deegkruimels. Zet de schaal bovenin een voorverwarmde oven (200 graden C) gedurende 30-35 minuten, of tot de amandelkorst lichtbruin en gaar is geworden. Serveer lauw of koud en geef er apart crème fraîche bij. De kersen kunnen eventueel achterwege worden gelaten en vervangen worden door 100 gram extra vruchtvlees van perziken of abrikozen.