Overleden Headrick leefde voor de frisbee

Hij ontwikkelde de frisbee en de stuiterbal. Ed `steady' Headrick leefde voor de vliegende schijf. Afgelopen maandag is hij er, op 78-jarige leeftijd, ook voor gestorven. Zijn as wordt tot frisbees gesmeed.

,,Frisbee is eigenlijk een religie,'' pleegde Headrick te zeggen. ,,Als we doodgaan, komen we niet in het vagevuur. We landen ergens op het dak en blijven daar liggen.''

De Amerikaan kwam in 1945 als soldaat terug van het Europese front. Hij sprokkelde zijn inkomen bij elkaar met het verkopen van geisers en werkte als onderwaterlasser op zee. Zijn carrière nam een vlucht toen zijn vriend Arthur Melin – eigenaar van Wham-O, de Californische speelgoeduitvinder – hem in 1964 in dienst nam. Hij kreeg de taak om iets te doen met het plastic dat oorspronkelijk voor de eerder uitgevonden Hoela Hoeps was bedoeld.

Wham-O had in zes maanden 120 miljoen hoepels verkocht, maar daarna liepen de cijfers snel terug. Het bedrijf moest iets met de grote hoeveelheid plastic die overbleef. De eerder op de markt gebrachte Pluto Platter (Pluto Bord), een speelgoed-UFO waar kinderen mee konden gooien, was van plastic. Maar het bord vloog niet recht en was eigenlijk niet geschikt voor kinderen. Het was aan Headrick om een schijf te ontwerpen die wel in de lucht bleef.

Dat lukte. Hij verzwaarde de randen en ontwierp een schijf die tot ruim 200 meter gegooid kon worden. In de 17 jaar dat het patent bij Wham-O rustte werden er 200 miljoen verkocht.

Geen speelgoed zonder spel, was de opvatting van Melin, dus hij wilde dat Headrick een Frisbee-associatie oprichtte in navolging van de nationale katapult-associatie. De slinger was de eerste uitvinding van Wham-O. De naam van het bedrijf is ontleend aan het geluid dat een katapult maakt.

Headrick laste een metalen doelkorf en betrad het veld van de lokale golfclub. Hij werd al snel weggestuurd door de politie, maar zette zijn nieuwe spel `disc golf' door. Vorige maand deed hij nog mee aan het wereldkampioenschap discgolf in Miami.

Melin, het brein achter de frisbee, de katapult en de stuiterbal, overleed anderhalve maand geleden op de verjaardag van zijn vriend Headrick.

    • Bart Klem