Ono straft laffe speelwijze Turken af

Met één perfect uitgevoerde aanval heeft Feyenoord de hoop levend gehouden dat het dit seizoen met de elite van Europa mag strijden in de Champions League. Hoe groot de daadwerkelijke waarde van het doelpunt van de Japanner Shinji Ono is, zal echter pas over twee weken blijken als de Rotterdammers in het kolkende stadion van Fenerbahçe op bezoek moeten. Zeker is wel dat Feyenoord dan een veel aanvallendere Turkse ploeg tegenover zich zal vinden.

Feyenoord begon door de winst van de UEFA Cup vorig seizoen niet alleen zelf met het nodige zelfvertrouwen aan de eerste internationale ontmoeting van het seizoen, maar de ploeg merkte ook dat de tegenstanders inmiddels met een ietwat overdreven ontzag naar De Kuip komen.

Fenerbahçe had in de voorbereiding indruk gemaakt op de technische staf van Feyenoord met twee klinkende 6-2 overwinningen op Kaiserslautern en Rode Ster Belgrado. Maar de ambitieuze nummer twee van Turkije was slechts naar Nederland gereisd om de schade zo beperkt mogelijk te houden.

De Duitse coach Werner Lorant hield zelfs zijn frivole Argentijnse steraankoop Ariel Ortega het grootste deel van de wedstrijd op de bank ten faveure van een extra sloper in de defensie. Feyenoord, dat vooraf vooral bevreesd was om de aanvalskracht van de volksclub uit Instanbul, bleek echter in de praktijk te stuiten op een Turkse variant van catenaccio-voetbal. Aan aanvallen kwam het gevreesde Braziliaans/Israëlische spitsenduo Cerqueria Washington en Haim Revivo in het geheel niet toe.

Feyenoord-trainer Bert van Marwijk ging in het duel in de derde voorronde van de Champions League wel volledig van de eigen kracht van zijn elftal uit. Hoewel Feyenoord tegen Fenerbahçe pas de eerste echte wedstrijd van het seizoen speelde, had de oefenmeester het voordeel dat hij vrijwel geen nieuwe spelers hoefde in te passen.

In vergelijking met het succeselftal van vorig seizoen is op het oog alleen de Deen Jon Dahl Tomasson verdwenen en is de van Heerenveen overgekomen Anthony Lurling gekocht.

Helemaal hetzelfde als vorig seizoen speelde Feyenoord niet. Lurling mag dan met nummer tien het shirt van de naar AC Milan vertrokken speler hebben gekregen, de plaats van Tomasson naast Pierre van Hooijdonk werd ingenomen door Bonaventure Kalou. Lurling mocht het aan de linkerkant proberen, terwijl de Australiër Brett Emerton eindelijk zijn favoriete stek aan de rechterkant van het middenveld kreeg toebedeeld.

In de eerste helft wist Feyenoord geen enkele opening te vinden in de hechte defensie van Fenerbahçe. Het duo Van Hooijdonk/Kalou, dat eigenlijk vorige week tegen de amateurs van AGOVV voor de eerste keer echt samenspeelde, kon niet veel meer doen dan talloze kilometers maken in de hoop dat de opening vanzelf een keer zou komen. Bij balverlies trok Feyenoord zichzelf zo snel mogelijk terug om Turkse counters tegen te gaan. Voor het oog van de 35.000 toeschouwers voltrok zich dan ook een weinig verheffend spelletje schaakvoetbal.

Tien minuten voor rust dreigde het gezapige duel plotseling uit het niets te ontsporen. Aan de linkerzijlijn ging Kalou te fel door tegen de op de grond liggende Miroslav Stevic. De speler die zich pas pas vijf dagen geleden bij Fenerbahçe voegde, ontsnapte in zijn debuut aan een rode kaart toen hij in een reactie de Feyenoorder vol in zijn kruis trapte. De zwak leidende Franse scheidsrechter Bré greep niet in en verloor zijn geloofwaardigheid door het incident slechts met woorden te sussen. In de rust liet de arbiter aan Van Hooijdonk weten dat bij een rode kaart voor Stevic het vertrek van Kalou in zijn ogen ook onvermijdelijk was geweest.

Fenerbahçe-coach Lorant maande zijn spelers na het opstootje direct met opzichtige armgebaren tot kalmte, terwijl de Feyenoorders onder aanvoering van het publiek juist voordeel probeerden te halen aan het ontstoken vuurtje op het veld. De licht ontvlambare Turken haalden echter ongehavend de beoogde 0-0 stand in de rust.

Vijf minuten na de hervatting kreeg Feyenoord pas zijn eerste kans van de wedstrijd. De op rechts doorgebroken Emerton stuitte op de vuisten van de sterke doelman Rüstü Reçber. Een kwartier later was het wel raak toen Ono een prachtig een-tweetje met Van Hooijdonk doeltreffend afrondde. De 22-jarige Japanner was net als vorig jaar in de UEFA-Cupontmoeting tegen Freiburg matchwinner voor Feyenoord.

Onder aanvoering van de ingevallen Ortega ging Fenerbahçe nog wel op zoek naar de gelijkmaker, maar de laffe speelwijze van de Turken werd niet meer beloond. Pas in de blessuretijd kreeg de ploeg met een afstandsschot van de eveneens ingevallen Adullah Ercan de eerste kans in de wedstrijd. Teleurgesteld was de ploeg, die vorig jaar nul punten haalde in de eerste ronde van de Champions League, allerminst. Klappend in hun handen dankten de spelers de duizenden Turkse aanhangers op de tribunes die de massaal `Istanbul, Istanbul, Istanbul' riepen.

Feyenoord heeft kennelijk een dusdanige internationale status opgebouwd, dat de tegenstanders zelfs een minimale nederlaag als een overwinning vieren.

Feyenoord

1

Fenerbahçe

0

Ruststand 0-0. 64. Ono. Schds: Bré (Fra). Tsch: 35.000. Gele kaarten: Ono, Emerton (Feyenoord), Mustafa, Ogün, Rapaic (Fenerbahçe)

    • Koen Greven