Oltmans weg bij arm NAC

Directeur Roelant Oltmans vertrekt bij NAC. Hij heeft daar in overleg met de club toe besloten. Ook de Raad van Toezicht, beheerder van de aandelen van NAC BV, treedt af. Dit gebeurt echter pas op het moment dat NAC een nieuw bestuur heeft.

Oltmans heeft sinds begin 1999 gewerkt bij NAC. Hij kwam uit het hockey waar de leraar lichamelijke opvoeding als bondscoach succesvol had gewerkt. Onder zijn bewind promoveerde de Bredase club weer naar de eredivisie. Ondanks de sportieve successen van NAC in de laatste competitie, de club streed tot aan de slotfase om internationaal voetbal, bleek zij op te grote voet te leven: aan het einde van het seizoen had NAC een schuld van 8,6 miljoen euro. De KNVB weigerde daarop de club in eerste instantie een nieuwe licentie te verlenen.

De gemeente leende de club 4,2 miljoen euro om de liquiditeitsproblemen op te lossen onder voorwaarde dat de club wordt gesaneerd. Nadat er vervolgens een nieuwe hoofdsponsor (een combinatie van drie bedrijven) was gevonden kon de club van de ondergang worden gered en kreeg NAC alsnog een licentie.

Het bureau Boer en Croon, waar voormalig KNVB-voorzitter Jos Staatsen bestuursvoorzitter is, gaat de club saneren. Het opstappen van Oltmans en de Raad van Toezicht geven alle ruimte aan Staatsen, die binnenkort als bewindvoerder bij de club aan de slag gaat.

Toen eind juni de (financiële) problemen van NAC zichtbaar werden en het voortbestaan ervan werd bedreigd zagen veel supporters in Oltmans de schuldige. De emoties liepen daarbij hoog op. Oltmans werd bedreigd, bij zijn woning in Oegstgeest werden vernielingen aangericht en hij kreeg enige tijd zelfs politiebescherming.

Volgens het interim-management zijn de financiële situatie en de bedreigingen aanleiding voor het vertrek van Oltmans. Deze verklaart ook gehandeld te hebben in het belang van de club. Hij wilde duidelijkheid scheppen voor degenen die zich met de sanering gaan bezighouden. ,,NAC blijft een geweldige club met een geweldige achterban. Betaald voetbal moet hier voor jaren en jaren worden gegarandeerd. Daar gaat het om. Mijn toekomst is dan even van minder belang.''