Oefenen in zoenen voor later

Vier van de tot nu toe zes lange speelfilms van de Canadees-Zwitserse regisseuse Léa Pool zijn in Nederland uitgebracht. Steevast dankzij distributeur Cinemien, die ook haar zevende en eerste Engelstalige film Lost and Delirious hier uitbrengt. Alleen die taal maakt de kans op een breder succes iets groter; zoals altijd bij Pool is het een goede, verzorgde, iets te plechtstatige en humorloze onderneming, met ook weer hetzelfde thema van dolende vrouwen op zoek naar een (seksuele) identiteit. Het woord `lesbisch' wordt op zeker moment verontwaardigd van de hand gewezen als een te gemakkelijk etiket, maar het gebrek aan maatschappelijke erkenning voor sommige vormen van seksualiteit speelt Pools heldinnen opnieuw parten.

De film, die is gebaseerd op een roman van Susan Swan, The Wives of Bath, beschrijft de hooggestemde gevoelens van drie leerlingen van een meisjeskostschool. Victoria (Jessica Paré) laat zich Tory noemen en houdt in haar rebellie rekening met de grenzen die haar conservatieve en welgestelde ouders haar toestaan; Paulie (Piper Perabo, ook al leuk in Coyote Ugly) heeft haar ouders nooit gekend en heeft overal lak aan; hun nieuwe kamergenoot Mouse (Mischa Barton) verwondert zich nog over alles en denkt dat Paulie en Tory zoenend bij elkaar in bed liggen om te oefenen voor de jongens. Tragisch genoeg blijkt Tory er inderdaad zo over te denken.

Pool komt in Lost and Delirious (Paulie vergelijkt zichzelf met de `lost boys' van Peter Pan) vervaarlijk dicht bij de rand van de clichés en camp. Vooral de geëxalteerde melodramatiek van Mädchen in Uniform, waar de lesbische erotiek gemakkelijk gemaskeerd kan worden achter meer zwaarwichtige thema's, ligt op de loer. Als je Mädchen in Uniform zou kruisen met Dead Poets Society, dan kom je aardig in de buurt van Lost and Delirious, waarin zelfs de leraressen nog uit de kast moeten kruipen. Het meest verbazingwekkende eraan is misschien wel dat het ondanks de uniformen geen kostuumfilm is, maar een eigentijds drama.

Lost and Delirious. Regie: Léa Pool. Met: Piper Perabo, Jessica Paré, Mischa Barton, Jackie Burroughs, Graham Greene, Mimi Kuzyk. In 6 bioscopen.