Melkert zeker kandidaat voor de Wereldbank

Voormalig PvdA-leider Melkert wordt voorgedragen als kandidaat voor het bestuur van de Wereldbank. Minister Hoogervorst van Financiën (VVD) zegt morgen de ministerraad hierover te zullen informeren.

De voordracht van Melkert viel eerder bij de Tweede-Kamerfractie van de LPF niet in goede aarde. De LPF vond dat de kandidatuur door `achterkamertjespolitiek' tot stand was gekomen. Het voorstel om Melkert in Washington voor te dragen als bewindvoerder werd tijdens de kabinetsformatie gedaan door VVD-onderhandelaar Zalm.

Bij het besluit voor deze kandidatuur heeft Hoogervorst ,,uiteraard'' rekening gehouden met de gevoelens van de LPF, ,,maar het gaat er vooral om wie de beste man is voor die functie'', aldus de woordvoerder van het ministerie.

Na de voordracht door Nederland moeten de zogenoemde `kiesgroep-landen' de benoeming van Melkert officieel bekrachtigen. Op 29 september komt de kiesgroep bijeen in de marge van de jaarvergadering van de Wereldbank.

De Nederlandse bewindvoerder vertegenwoordigt in het bestuur van de Wereldbank een kiesgroep van twaalf landen, hoofdzakelijk republieken ontstaan na het uiteenvallen van Joegoslavië en de Sovjet-Unie. De positie van Nederland als kiesgroepleider staat volgens oud-minister van Ontwikkelingssamenwerking Herfkens onder druk. Nederland kan volgens haar zijn bewindvoerder kwijtraken als het de betrekkingen met deze Oost-Europese en Balkanlanden verwaarloost. Op Buitenlandse Zaken, aldus oud-minister Herfkens, zijn kennis en ervaring op het snijvlak van economie en politiek van die regio niet in ruime mate aanwezig.

Herfkens stelde zelf in een eerder stadium voor de ambassadeur in Bosnië, Sluijter, voor te dragen. Sluijter, een persoonlijke vriendin van Herfkens, haakte uiteindelijk zelf af. Daarna kwam uit het ambtelijk apparaat van BZ het voorstel om ambassadeur Wolfs uit Macedonië, de partner van Sluijter, te benoemen. De procedure werd doorkuist door VVD-onderhandelaar Zalm die tijdens de formatiebesprekingen voorstelde om Melkert naar Washington te sturen.